Политика за политику, али зима је на прагу

19-06-2014 10:26:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Што су ближе мразеви, то су топлији погледи. Још не тако давно Брисел је био врло оштар у својим изјавама поводом Јужног тока. Ипак европски прагматизам је очистио економију од празних политичких декларација. Здраво зрно европске стратегије у гасној сфери чуло се у речима европског комесара за енергетику Гинтера Етингера.

Ових дана, после неуспешних преговора Русије и Украјине о гасним споровима, он је објавио да су проблеми са којима се суочио Јужни ток сасвим превладиви. Није тешко погодити, истичу експерти, зашто је Европа променила тон. Од Украјине тако и нису добијене неке разумне гаранције за транзит гаса за ЕУ. И спасавајући европљане од јесењих, тим пре од зимских хладнића, мудри Брисел је схватио зашто да се пење на планину, када могу једноставно да се заобиђу сви оштри углови на рачун Јужног тока. Уз то новац за то није потребан, све трошкове преузима на себе Гаспром и његови партнери. Уз то, сам по себи пројекат је потпуно спреман за реализацију, постоје договори са свим земљама преко чије територије ће проћи спасоносна магистрала. И свима ће бити добро. Европа ће цела бити снабдевена гасом. А Русија ће потврдити статус најпоузданијег испоручиоца горива. При томе по цени скоро два пута мањој од оне коју нуди Катар. Мудар политичар, тим пре економиста, одликује се тиме што никада неће узимати робу за 600 долара, када је ту исто то, само за 380. Карте су покушале да помешају САД, обећавши свој гас, истина течан. Али како се каже, свако може да обећа куле и гарадове, али да испуни... иди, нађи! Кућа се не може зими загрејати пустим обећањима... Па и није све тако једноставно са америчким течним гасом. Флоте нема, инфраструктуре нема, а ни о цени се још нису договорили... Тешко да ће САД трговати на своју штету. А гас из цевовода, тако је испало економски, увек је јефтинији од течног.

Тако да Јужни ток, судећи по последњој реакцији ЕУ, ипак је оптималнији за европске потрошаче него алтернативни предлози. Зато Етингер лично намерава да подржи изградњу гасовода у преговорима између Москве и Брисела. А то значи да је обустава Јужог тока привремена ствар.

Читајте више наУкрајина из минута у минут