Путин се допада Италијанима

19-06-2014 07:32:04 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Druzhinin/ vostok.rs |


За време годишње вечере са новинарима амерички председник Обама неуспешно се нашалио: Путину Нобелову награду? Коме је све данас не дају!.. То је био повод да још једном изрази свој негативни однос према политичком посленику који упркос америчкој пропаганди, осваја све више симпатија међу грађанима Италије. Путин и његова политика допадају се Италијанима. Наравно, не свима, али многима: као противтежа антируским расположењима бирача десног центра.

Ово се објашњава тиме да просечни Италијан више не може да подноси политику повлачења Италије, и у том контексту Путин постаје све привлачнија и популарнија фигура.

Глас Русије разговарао је са Кристијаном Пуљизијем, оснивачем Клуба партије Напред, Италија!, посвећеног Владимиру Путину. Он је изложио свој став.

Шта вас је подстакло да формирате групу посвећену лидеру стране државе?

- То је била врло конкретна одлука. Наравно, ми смо знали да ће наша иницијатива привући велику пажњу медија, и да ће нас гледати са подозрењем. Ради се о томе што смо својим кораком хтели да пошаљемо сигнал снагама десног центра: време је да се мења курс! Данас је потребно борити се против новог монструма којег су створиле неке европске и америчке снаге: то је јединствено јавно мњење.

Шта имате у виду под ”јединственим мњењем”?

- С једне стране ми видимо последице либерализма, доведене до крајњих тачака. Ова идеја је неуспела, њен пораз доказала је свакодневна реалност Италијана и у целини европљана. Неприхатљиво је да се стратешке области економије распродају приватним лицима и да се држава сматра извором свих невоља. Неке земље нису кренуле таквим путем и живе добро, на пример Русија. Са друге стране, постоји културна компонента: Путин је једино и последње упориште борбе против порицања националних религиозних традиција: симбол очувања суверенитета народа. Русија је показала да земља може да буде нација у највишем смислу те речи. Одатле и наше симпатије према Путину, лидеру који претвара практичну делатности и одлучност у своју главну мисију.

На тај начин ви практично одбацујете америчко виђење света.

- Ми нисмо мултикултурална Америка. Европљани и Италијани имају дубоке националне корене. Геополитички фактор не треба да нам затвара отворени поглед на исток. Веома смо снажно везани са евроазијски свет. Европа може и мора да укључује у себи Русију.

Ви сте члан партије која је увек била расположена пријатељски према Путину. Како планирате да јачате надаље такав став?

- Радимо над тим. Партија Напред, Италија! Треба да се бори исто тако одлучно и енергично у економским и културним сферама у нашој земљи, као што то чини данас Путин, освајајући симпатије многих руских грађана. Али Путин није једини пример у том смислу: са политичке тачке гледишта има шта да се научи и од Мађара.

То ће захтевати од партије Напред, Италија! епохалне кораке.

- Ми живимо у епохи војне економије, наметнуте из неколико центара моћи: значи, партији је такође потребна смена курса, треба да да подстицај бирачима. Не говорим и прелиминарним изборима, већ о изласку наше партије из Европске Народне Партије, која је све време подржавала све догме које су довеле до распада италијанске привреде, и које су нанеле штету и нашој партији. Било би чудно остати у том удружењу. Да, неки нас оптужују за популизам, али зар је популизам мислити колико ће Италија морати да плати за ”Порески споразум”?

Како је на то реаговало јавно мњење?

Наша окупљања одржавамо отворено. У њима учествују многи, између осталог и грађани руског порекла. Планирамо културне манифестације, организујемо концерте, тражимо међународне њузмејкере који би нам говорили о земљама где се успешно решавају сви наши проблеми. Врло много интереса испољава омладина, која користи у поређењу са људима старије генерације нетрадиционалнија средства комуникације: упечатљиви пример за то је сајт Гласа Русије.

Марко Фонтана,


КАТЕГОРИЈЕ