Директор Руских железница: Реконструкција инфраструктуре у Србији иде и брже од планираног

19-06-2014 10:45:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Руско руководство контролише пројекат


РЖД у Србији обавља своје радове на реконструкцији железничке инфраструктуре по графику, без обзира на поплаве, саопштио је новинарима председник компаније „Руске железнице“ (РЖД) Владимир Јакуњин. Поплаве, проузроковане јаким и дуготрајним кишама су погодиле Балкан средином маја. Реке су изашле из корита и потопиле огромну територију.

"Могу да кажем да се пројекат одвија у складу са раније састављеним планом. Чак идемо и мало брже, без обзира на поплаве. Држимо се нашег плана и тако ћемо и наставити наш рад“, рекао је Јакуњин у оквиру Међународног железничког пословног форума „Стратешко партнерство 1520“. Директор РЖД је рекао да се реализација србског пројекта налази под његовом личном контролом. „Ја сам тако обећао руководству републике. Тај пројекат је важан за Русију и наше руководство га, такође, контролише“, додао је Јакуњин.

У Москви је у јануару 2013. године потписан споразум, којим је Србији одобрен руски државни експортни кредит за модернизацију Србских железница. Вредност кредита је 800 милиона долара, а укупна вредност пројекта за развој инфраструктуре је око 940 милиона долара. Србија ће на тај начин финансирати 15% од укупне вредности радова.