Фјодор Лукјанов: питање Јужног тока није затворено

10-06-2014 12:47:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Питање Јужног тока није затворено, борба између страна у конфликту ће се наставити, сматра главни уредник листа Русија у глобалној политици Фјодор Лукјанов. Раније су медији саопштили да је премијер Бугарске Пламен Орешарски наредио да се обуставе радови у оквиру пројекта изградње Јужног тока ради консултација са Европском комисијом.

Према речима Лукјанова, Европска комисија иступа против пројекта, пошто се он коси са идејом смањења енергетске зависности од Русије:

Бугарска није она земља која може озбиљно да се супротстави притиску Европе. На њу се врши гигантски притисак од стране Европске комисије која формално не може да обустави изграду Јужног тока, али улаже много примедби које се тичу конкретних питања. Борба ће се наставити. За Русију то значи додатне главобоље. Питање није затворено, али оно се, наравно, веома компликује.

Русија са своје стране није добила званично обавештење од Софије о обустави пројекта и планира да размотри ово питање са Европском комисијом у понедељак, изјавило је Министарство енергетике. Јужни ток се гради ради испорука руског гаса у земље Јужне и Централне Европе, заобилазећи Украјину. Европска комисија сматра да билатерални споразуми РФ са европским земљама транзитерима — Аустријом, Бугарском, Мађарском и Словенијом — крше законодавство ЕУ. Русија са своје стране започела је процедуру судске расправе у СТО због примене мера такозваног трећег енергетског пакета од стране ЕУ према којем власник магистралних цевовода у региону не могу да буду компаније које се баве експлоатацијом гаса.

Почетком јуна Европска комисија је предложила да се обустави изградња гасовода Јужни ток док он не буде одговарао нормама трећег енергетског пакета.