Европа отворенија за ГМО, а у Русији ГМО упоређују са тероризмом

19-06-2014 11:53:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ових дана у Европској унији треба да се потпише споразум због којег произвођачи ГМО семена задовољно трљају руке, с обзиром да ће он омогућити гајење генетски модификованих организама без досадашњих дугих процедура.

Истовремено је ГМО у Русији на путу да буде буквално изједначен са тероризмом јер на сличан начин угрожава људско здравље и животе. Наравно, као и увек, на Србији остаје да се одлучи које од та два тумачења јој звучи прихватљивије и логичније. Дакле, како су пренели медији, од сада чак ни оне европске земље које се супротстављају узгајању ГМО култура, више неће моћи да забране транзит таквих мутаната преко своје територије.

Поменути споразум, који је настао након читавих четрнаест година вербалног натезања, сасвим јасно се назива „отварањем европских врата“ за те „генетске Франкенштајне“, који се често оптужују за драматичне здравствене тегобе не само данашњих конзумената, него и будућих генерација. Међутим, да је могуће замислити и потпуно другачији приступ том проблему, показала је недавна изјава руског председника Владимира Путина, који је оценио да Русија мора да заштити своје грађане од употребе прехрамбених производа који су добијени од генетски модификованих организама, чија употреба има непредвидиве последице.

Недуго затим су се огласили и посланици руског парламента, који су буквално упоредили ГМО произвођаче са терористима. Наиме, за разлику од бриселских бирократа, у руској Думи је званично поднет предлог закона који предвиђа драстичне казне за произвођаче, продавце и превознике ГМО производа. Још конкретније, тај предлог закона предвиђа кривичну одговорност за забрањени генетски инжењеринг чак и државних политичара, и то ни мање ни више, него у складу са законом о сузбијању тероризма. Ради се о томе да руски парламентарци сматрају да генетски мутанти представљају опасност за људске животе и зато по њиховом мишљењу - сваку делатност у вези ГМО производа треба сматрати тероризмом. И док ће у Руској Федерацији „храна за Франкенштајна“ можда бити проглашена за терористичку претњу, дотле ће у Србији, која прати европско законодавство, ситуација бити сасвим другачија.

Подсетимо, још крајем прошле године то је потврдио тадашњи министар пољопривреде, који је дословно изјавио да „Србија мора ускладити законодавство са законима Европске уније“, али да србска јавност због тога по његовом уверавању - „не треба да буде забринута“. Па ипак, велико је питање да ли постоје или не постоје стварни разлози за забринутост, поготово ако се има у виду најновији европски споразум са почетка ове приче, којим ће бити дозвољен транзит ГМО производа чак и преко земаља у којима су они забрањени, што већ само по себи изазива одређену недоумицу код противника такве хране. У сваком случају, без обзира да ли су у праву посланици у руском парламенту који делатност повезану са ГМО упоређују чак са тероризмом, остаје чињеница да ће Србија морати да следи сваку одлуку из Брисела, па и ову најновију, јер као што је малопре цитирано - „Србија мора ускладити законодавство са законима Европске уније“, шта год то значило. Уосталом, чему свака брига? Бриселски чиновници сигурно знају шта је најбоље за нас, зар не?

Ратко Паић,