Кијев Москви: «од вас за нас бесплатан гас»

14-06-2014 01:12:07 | | Глас Русије, фото: AP/Sergei Chuzavkov/ vostok.rs |


Да би ми имали гас, за који не морамо ни да платимо – чини се да је то главни принцип Кијева и Нафтогаса у преговорима с Москвом и Гаспромом. Руководство Украјине и даље стави ултиматуме свом главном добављачу гаса и истиче сопствене услове: 326 долара за хиљаду кубика гаса, док у Стокхолмском суду буде трајала парница – другим речима, у току годину и по дана.

Свестан тешке ситуације у суседној држави, Гаспром је више пута кршио своје интересе, те одгађао датум превода Украјине на систем претходног плаћања. Међутим, према речима шефа руске компаније Алексеја Милера, то се више неће поновити. Ако до 10 сати 16. јуна, у понедељак, дуг Нафтогаса не буде подмирен, Украјина ће бити преведена на систем претходног плаћања.

Вероватно с Кијевом је могуће говорити само језиком ултиматума, јер је разорена Украјина нашла новац. Није Европа остала по страни, јер је забринута да може да остане зими без топлоте, сматра руководилац аналитичке управе Фонда националне енергетске безбедности Александар Пасечник.

- Подстакла је опасност исклучења гаса и обустава испорука гаса у Украјину. Свакако, Брисел се увек обазриво односио према таквим перспективама, јер, искључивање гаса Украини подразумева ограничење испорука: колико су платили, толико су и добили, ништа нису платили, ништа нису добили. У вези са тиме ситуација може да се неповољно развија за читаву Европу. Разумљиво је да је данас лето, те није тако опасно, али ће доћи до несанкционисаног узимања гаса из транзитног система – као што је било 2009. године, када је Кијев узимао гас из транизитног система, те су се европски потрошачи смрзавали. Вероватно европски чиновници већ објективно сагледају ситуацију. За разлику од 2009. године, Гаспром има чврст уговор с Нафтогасом, све правне норме за органичење испорука. Једнострано неиспуњавање обавеза Нафтогаса, бескрајна акумулација дугова – све то чини став Гаспрома апсолутно правно исправним и основаним.

У таквој ситуацији није јасно, шта жели да постигне Кијев, обративши се са тужбом Стокхолмском суду. Очигледно је да ЕУ озбиљно размишља чему води подршка украјинске владе, која уствари подсећа на отворену уцену. Експерти сматрају да је током разматрања могуће наћи компромис у гасном спору. Међутим, овај процес може да одузме много времена, онда се поставља питање: да није циљ нових кијевских власти само да одуговлаче.

У међувремену именовани од стране Врховне раде премијер Украјине Арсениј Јацењук је дао украјинским енергетичарима задатак: од 16. јуна да се одустане од руског гаса. Мисија не може да буде испуњена, - кажу експерти. У Украјини, безусловно, има гасоносних региона. Међутим, гасом Украјину углавном обезбеђује Русија. Разрада налазишта тражи улагања од више милијарди, данас Кијев не може да то обезбеди. У таквој ситуацији речи Арсенија Јацењука су сумњиве, каже украјински политиколог Јуриј Городненко.

- Неке залихе гаса су биле на Криму, али је он данас у саставу РФ. Постоје залихе у Полтавској области, али нису довољне да би покриле унутрашњу потражњу, комуналну привреду. Постоје залихе гаса од шкриљаца на југу Харковске области и на северу Донецке области, али се тамо воде борбе. Зато је изјава Јацењука другачије не може да се назове него популизам и прави апсурд. Реч је о испуњавању задатака, које су ставиле САД пред данашњом украјинском владом. Јацењук је потпуно контролисан од стране Вашингтона, све његове акције су покушај да се сруше односи између ЕУ и Русије.

Да би испоручила гас Европљанима Русија то може да учини и без Украјине: ради тога треба повећати испоруке преко гасовода Северни ток и Јамал-Европа, те повећати пумпање гаса у подземске резервоаре на територији ЕУ. Друго је питање шта ће у тој ситуацији чинити Украјина. Ако гас се не буде налазио у украјинском делу гасовода, чак ни несанкционисано неће бити шта да се узима. Реверсне испоруке руског гаса из земаља ЕУ такође нису могуће без дозволе Гаспрома. Дакле, громке изјаве Арсенија Јацењука ће, изгледа, остати само изјаве.

Мартија Меркулова,


Читајте више наУкрајина из минута у минут