Хомофобија – кочница економског развоја Индије

13-06-2014 01:16:31 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Yedla70/сс-by-sa 3.0/ v |


У наредном реферату стручњака Светске банке изнета је тврдња, да дискриминација сексуалних мањина у Индији проузрокује губитак за економију од више милијарди долара. Пошто су закључци аутора истраживања били унапред познати, појава оваквог реферата може да значи само једно: глобални геј-лоби је покренуо нову офанзиву на традиционалне вредности, приврженост којима је Индија показала током протеклих избора.

Како јавља „Вол стрит џорнал“, дискриминација гејева и лезбејки у службама коштала је Индију 2012. године од 112 милијарди рупија ( ($1,9 милијарде) до 17 трилиона рупија ( ($30,8 м илијарде), односно од 0,1 до 1,7% БДП. Уз то, негативан ефекат дискриминације састоји се у порасту броја депресија и суицидног понашања међу представницима сексуалних мањина. Борис Волхонски, експерт Руског института стратешких истраживања истиче.

Могу се детаљно анализирати методе и закључци аутора реферата, који је припремила професор економије Универзитета државе Масачусетс у Амхерсту М.В. Ли Баџет – опширан интервју са којом објављује „Вол стрит џорнал“. На крају крајева, распон од 1,9 до 30,8 милијарди долара говори за себе: закључци су основани на веома великом броју претпоставки и условности. Осим тога, како каже сама Ли Баџет, у својим калкулацијама она је као основ користила статистичке податаке за земље Европе и Северне Америке, и уколико се узме у обзир разлика у приходима становништва Индије и становништва развијених западних земаља, онда се одмах вишеструко повећава цифра губитака.

Најзад, уколико се узме у обзир ниво незапослености и вишак радне снаге у Индији, тешко да се може дати закључак о негативном ефекту за привреду у целини: чак уколико буде отпуштен један радник, нетрадиционалне оријентације, на његово место ће се одмах наћи десетак кандидата традиционалне оријентације.

Али није ствар у цифрама. Није ствар чак у томе, што је професор Ли Баџет давно позната својим истраживањима у области радног права сексуалних мањина. Експерт Борис Волхонски сматра следеће.

На изборима, који су одржани овог пролећа, Индија се јасно изјаснила за подршку политичких снага, која се залажу за традиционалне вредности, у чији систем се очигледно никако не уклапа нетрадиционална сексуална оријентација. Осим тога, позиција власти по питању сексуалне оријентације била је потпуно јасна и раније: да подсетимо, да је децембра прошле године Врховни суд Индије поново увео кривичну одговорност за хомосексуалне везе. Иако су се поједини представници претходне, релативно либералније владе изјашњавали против ове судске одлуке, нико се није одлучио да покрене жалбу. Јер је друштво у целини подржало и подржава ову позицију.

Све то, разуме се, не може а да не брине светско геј-лоби. Да се присетимо широке кампање, коју су западни мас-медији покренули поводом децембарске одлуке Врховног суда Индије. Да се сетимо такође, како су мас-медији покушали да закон о забрани пропаганде хомосексуализма међу малолетницима који је донет у Русији, прикажу као ускраћивање права сексуалних мањина. Према мишљењу Бориса Волхонског,

Сада се у борбу за права геја и лезбејки укључила и Светска банка. Притом нема сумње, да наручивањем реферата управо код познате заштитнице хомосексуализма, чиновницима банке је било потпуно јасно које ће закључке она дати. Односно наручили су унапред познати резултат. Потпуно је очигледно, да реферат Светске банке није непристрасно истраживање социјално-економских проблема, а једноставно инструменат политичког утицаја на нове власти Индије. Његов је циљ је да се стави до знања, да уколико Индија и даље буде испољавала непопустљивост по овом, као и бројним другим питањима, - Запад има моћне полуге утицаја.

Које су то полуге, - сликовито су показали догађаји у Сирији или у Украјини. И преостаје само да се надамо, да ће нова влада Индије остати доследна својим обећањима да штити традиционалне вредности, без обзира на било које спољне притиске.

Борис Пупкин,