Санкције у култури: позориште без завесе

19-06-2014 01:56:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Култура у немилости... Догађаји у Украјини су показали да у компликованим политичким ситуацијама страда уметност. Између осталог позоришта, глумци, а што је најважније, публика. Нажалост, одлуке о отказивању представа или гостовања доносе чиновници, и то по правилу никако није повезано са укуњима публике.

Први скандал десио се када је Комора за културу Грузије отказала гостовања познатог руског глумца Сергеја Безрукова са његовом монодрамом Пушкин у Тбилисију. У нади да ће променити ситуацију, културни посленици Грузије написали су као одговор отврено обраћање иницијаторима забране са позивом да се делује у интересима своје земље и грузијске публике. Јер Сергеја Безрукова овде воле и чекају. Препрека за сусрет са грузијским поклоницима било је мишљење глумца — он је посписао писмо у знак подршке ставу председника Русије Владимира Путина поводом ситуације у Украјини и на Криму. Реакција културних чиновника Грузије, према мишљењу оних који су стали у заштиту Безрукова, била је некоректна. Уместо здравог разграничавања културе и политике имамо посла са примитивном политизацијом сфере културе, сматра глумац Гиорги Гургулија:

- Када политичари не могу да реше нека питања, тада треба да буде укључена народна дипломатија, а то је по мени међусобно разумевање, односи посленика културе. Мислим да је Безруков један од тих људи. И ја и моји пријатељи сматрамо да посета Безрукова може да донесе само позитивне моменте. Уопште, посленици културе могу много лакше да решавају питања која настају међу државама, међу политичарима.

Кијев је са своје стане забранио одржавање концерта пијанисте Дениса Мацујева. Укинута су такође јунска гостовања Владимира Спивакова и његовог оркестра Виртуози Москве на сцени Националне опере Украјине. Тачније став да стваралаштво има везе са политиком, да је оно ван националности и да припада читавом свету није близак свима. И то је по мишљењу познатог руског и украјинског позоришног редитеља Романа Виктјука ништа друго до глупост:

- Култура је увек била изнад тога! Ако је она култура. Култ на челу културе. Ако је овај култ као служење, тада је то култура. А ако је она служавка, то нема везе са културом.

Већина земаља никакве санкције у културним односима са Русијом не показује. Међународни фестивал Чехова који се сада одржава у Москви прима позоришта из Европе, Азије и Америке. У мају у руској престоници су одржани традиционални гала-концерти и уручене међународне награде Бенуа де ла данс — такозвани балетски Оскар. Ни један од номинованих за награду претходних година није одбио да дође у Москву. Почетком јуна у подмосковском Звенигороду отворена је 8. Међународна летња школа Савеза позоришних посленика Русије. Овамо је допутовало 80 младих глумаца из 27 земаља ради учења и рада са најбољим мајсторима руске сцене. Конкурс је достигао 8 људи на једно место! Према речима уметничког руководиоца Школе, народног уметника Русије Александра Каљагина, најважнија у том пројекту је атмосфера интернационалног јединства, када Азарбејџанци и Јермени, Чеси и Словаци, Грузијци, Американци и Украјинци заједно улазе у тајне професије, заједно припремају представу. Политика остаје по страни, подвлачи он, а овде влада дух стваралаштва и узајамног разумевања. Јевгениј Миронов, уметнички руководилац Театра Нација и међународног фестивала-школе савремене уметности Територија такође се не плаши културних санкција:

- Искрено говорећи, Театар Нација то никако није дотакло. Знам да постоје проблеми, ипак, припремамо се да у септембру гостијемо у Грузији. Што се тиче Кијева, за сада не знам, тамо је заиста врло климава ситуација. И највероватније не толико због политике, колико због безбедности, гостовања ће бити отказана. А уопште култура треба да буде ван политике. То је једини коридор који спаја потпуно разне људе.

Лето у Русији је време фестивала. У то време у земљи стартује на десетине културних смотри на које, и то се већ зна, долазе стотине посленика културе из читавог света.

Карина Ивашко,