Крај света је заказан за јун

19-06-2014 12:11:59 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Benny /cc-by-nc/ vostok.rs |


У априлу 2005. године је космичка рендгенска опсерваторија „Чандра“, која истражује космос у рендгенском дијапазону, забележила веома снажно избацивање облака прашине и „киселе магле“ из супермасивне црне рупе у центру наше галаксије.

У исто то време је амерички астрофизичар Алберт Шервински дошао до закључка да ће гигантски „облак“ стићи до Земље у јуну 2014. године и да ће уништити све живо.

По мишљењу Шервинског кисели облак величине 16 милиона километара креће се брзином светлости у правцу Сунчевог система уништавајући све на свом путу. Око ове сензационалне изјаве се подигла велика прашина пре девет година, иако су је практично одмах демантовали водећи светски астрофизичари.

Да ли треба очекивати најгоре?

Хајде да видимо. Експлозија се десила у скупу галаксија MS 0735+7421 које су од нас удаљене 28 хиљада светлосних година. Односно, чак и ако се теоретски претпостави да кисели облак може да се креће брзином светлости, што није могуће, пошто има масу и друге факторе који му не дозвољавају да развије толику брзину, „облак“ ће до нас стићи у врло-врло далекој перспективи. Јер, светлосна година износи око десет трилиона километара. Сад помножите удаљеност од 10 000 000 000 000 километара с 28 000 светлосних година и израчунаћете кад ће „облак“ долетети код нас.

Међутим, многи људи се таквим рачуницама нису могли разуверити у истинитост теорије Алберта Шервинског. И почели су да га траже.

Ко сте ви, докторе Шервински?

По сајту Weekly World News – на којем су први пут биле објављене вести о „крају света 2014. године“ темељан коментар је добијен од астрофизичара из Кембриџа (држава Масачусетс, САД), доктора Алберта Шервинског, који по речима аутора, одржава тесне везе с руководством НАСА.

Узнемирени корисници интернета, као и многобројна војска новинара, похитали су у потрагу за научником како би од њега добили бар неке допунске податке, али није било тако лако пронаћи Шервинског.

Како се испоставило, међу сарадницима Харвард-Смитсоновског центра за астрофизику у Кембриџу, нема доктора Алберта Шервинског. Као што, уосталом, његовог имена није било ни у бази астрономских публикација ADS NASA где астрофизичари објављују своје научне чланке. Несумњиво је да „откриће“ до којег је Шервински дошао, није могло да не доспе у њу.

И шта се збива? Доктор Алберт Шервински не постоји и никад није ни постојао? Или су тајне владине службе САД после „процуривања“ информација избрисале све податке о талентованом астрофизичару, а њега самог ликвидирале због откривања државне тајне?

Прича је заиста достојна најбољих холивудских блокбастера. Скромни научник, који активно посматра свемирске објекте у ренгеновском дијапазону једног лепог дана долази до открића за које се у најмању руку додељује Нобелова награда. Међутим, зачкољица је у томе што ће његово откриће посејати панику на планети и изазвати неминовне сукобе и пљачке. Он ипак одлучује да ризикује и даје интервју. И то ником другом до таблоиду који је специјализован за сензације попут марсоваца и тајни звезда. После тога вест о његовом открићу за трен ока облеће цео свет, али он сам бива „уклоњен“ као издајник домовине, а његово име се заувек брише из науке и крију се сви трагови његовог постојања.

Била би то тужна прича кад би била истинита. Иако је могуће да је влада САД једноставно од нас крила истину до последњег тренутка како не би изазвала хаос. И геополитички конфликти у последње време, и економска криза су вештачки изазвани само како би нас, обичне смртнике, одвратили од стварне опасности. У сваком случају, имамо цео јун како бисмо схватили ко је доктор Шервински заиста био – новинска патка или пророк.

Аљона Ракитина,