Како настају гласине о постојању неидентификованих летећих објеката

19-06-2014 03:24:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Звездани градић. Искусни руски космонаут Михаил Тјурин на основи личног искуства изнео је мишлење о томе како настају гласине о постојању неидентификованих летећих објеката.

Ево примера који сам видео сопственим очима, када сам се налазио на МКС. Од спољне превлаке станице се одломио мали комадић фарбе, која служи за заштиту од топлоте. С једне је стране он таман, с друге одбије светло, - причао је космонаут приликом конференције за штампу, одржане после лета на МКС.

Људски вид је створен тако да при погледу кроз округли прозор станице на позадини црне празнине космоса, где нема оријентира, ни размера – што се налази ближе, што даље – тај комадић при ритмичном окретању у односу на сунчеву светлост, створио је утисак да неко даје фењером сигнале из космоса, - истакао је Тјурин.

Према његовим речима, сунчеви зраци, када падају на површину комадића фарбе, која одбије светлост, стварају на црној позадини одсјај. Међутим, с друге његове стране је тама.

- Зато, да сам имао довољну машту, могао бих, вероватно, да помислим да ванземаљски брод даје светлосне сигнале са одређеном фреквенцијом. Међутим, свестан сам да је то само комадић фарбе с превлаке МКС, - рекао је космонаут, који се вратио са МКС 14. маја 2014. године.

Тјурин је додао да током свог богатог животног искуства лично он није срео ниједног човека, који се налази у здравом разуму, а који би могао да одговорно и образложено тврди да је заиста видео незнани летећи објекат.

Ниједном нисам срео човека, који би о себи одговорно изјавио да је лично видео такав објекат. У таквом случају се обично позивају на неко друго лице или неке примере, - заклучио је Тјурин.

Саопштења о неидентификованим летећим објектима редовно се појављују не само у штампи Русије, већ и читавог света. У већини случајева, како истичу научници, при детаљној анализи информација постаје јасно да у догађају нема никакве загонетке. Рецимо, крајем маја у калињинградским медијима су почела да се појављују забрињавајућа саопштења о инвазији летећих неидентификованих објеката – касније се открило да је реч о светлости авионских бомби приликом војних вежби.

Још једна занимљива прича је настала крајем протекле године у Смоленској области: месни полицајци морали су да пуцају на точкове кола возача, који је, опчињен дрогом, „бежао од незнаног објекта који га је пратио...“ Касније је човек признао да је заједно с пријатељем пушио „спајс“.