Јацењук: Формирање оператора украјинског ГТС са учешћем САД и ЕУ ће зауставити Јужни ток

20-06-2014 10:21:34 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Формирање јединственог оператора украјинског гасно-транспортног система, са учешћем инвеститора из САД и ЕУ, ће омогућити да се сва количина, која је планирана за Јужни ток, испоручи у ЕУ преко Украјине, јер су за то заинтересоване земље ЕУ, изјавио је Арсениј Јацењук.

„То нам даје могућност да имамо нове услове транспорта руског природног гаса. То даје могућност да се заустави изградња Јужног тока и да се сва количина, која је планирана за Јужни ток, испоручује преко Украјине, јер ус за то првенствено заинтересоване земље ЕУ“, рекао је он у Врховној ради.

Премијер је унео у парламент нацрт закона који влади дозвољава да формира оператора гасно-транспортног система земље, у ком страни инвеститори из САД и ЕУ могу добити до 49% акција. Документ предвиђа да оператор добије право на управљање и/или концесију или закуп магистралних гасовода и подземних складишта гаса.

„Ми морамо да донесемо одлуку о модернизацији заједничке експлоатације гасно-транспортног система. Влада предлаже да се усвоји неколико одлука, које ће омогућити нови модел функционисања енергетског тржишта“, рекао је Јацењук.

„У складу са захтевима Трећег енергетског пакета, формира се компанија-оператор, а контролни пакет акција припада искључиво држави Украјини. 49% акција те компаније може бити у власништву искључиво гасно-транспортним компанијама земаља ЕУ, које морају бити учесници Европске енергетске заједнице и САД, ако те компаније поседују одговарајуће цертификате“, рекао је он.

Према речима премијера, то ће створити услове за модернизацију и инвестирање у украјински ГТС и повећати капитализацију гасно-транспортног система.

Читајте више наУкрајина из минута у минут