ЕУ- САД: пилетина са хемикалијама- другарски

20-06-2014 12:09:13 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Према писању европског интернет портала EurActiv, у предграђу Вашингтона, градићу Арлингтон, била је одржана 5. рунда преговора о усаглашавању стварања зоне слободне трговине међу ЕУ и САД или званично споразум о Трансатлантској трговини и инвестиционом партнерству.

Према писањима медија, све више Европљана осећа дозу страха и узнемирености у вези са тим што ће амерички производи, иначе много мање квалитетни, много лакше доспевати на стари континент.

Данас Европом тутњи права „пилећа хистерија“. Има се у виду бојазан да ће пилеће месо, пореклом из Европе, које је претрпело поплаве, бити у Америци третирано хемикалијама, конкретно хлором и потом бити враћено европским конзументима. Сада је на увоз таквог меса у ЕУ стављена забрана. Разуме се, овакве бојазни се јављају код Европљана и поводом многих других аспеката будућег „партнерства“.

Како је показала студија, коју је у Немачкој сасвим недавно спровела америчка организација Pew Research Center заједно са немачким партнерима из Фонда Бертелсман, и у Немачкој и у САД постоје позитивне и негативне оцене предстојећег споразума.

Судећи према саопштењима медија, страхове Немаца деле и други њихови суседи. Како је изјавила ових дана за ИТАР ТАСС лидер француског Националног фронта, који је победио на изборима за Европски парламнет, Марин Ле Пен, споразум о зони слободне трговине међу САД и ЕУ противречи интересима Француске. У целости, према њеним речима, овај споразум који је у припреми- то је „политички инструмент Вашингтона“, најпре усмерен ка коначном „прикопчавању“ ЕУ ка САД. Да ли је то тако или не, видећемо, али оно што је већ сад приметно је да је притисак Американаца све јачи на Европљане.

Према писању, већ поменутог портала EurActiv, талас грозничавих реакција је изазвао ових дана и коментар америчког дипломате у Немачкој Питера Клаусена на друштвеној мрежи Твитер: „Да ли си за споразум о Трансатлантској трговини и инвестиционом партнерству и да ли и тебе нервирају негативни коментари медија? Пошаљи нам своје идеје и ми ћемо те подржати“.

Да ли ће оваква дипломатска кампања успети да смањи страхове Европљана? Говорећи о страховима потрошача, Иван Родионов професор Више школе економије, сматра да ту постоји још суштински битних фактора:

- Да би одржала конкуренција са рецимо Кином или Индијом САД би требало да направе савез са Европом, али са људима. Омогућити суверенитет над становницима помоћу ратова- то је данас немогуће, зато је економска контрола много ефикаснија. Због тога је савез ЕУ и САД и усмерен тако да укупан број становника које покрива овај споразум може да парира броју становника Кине. Заједно, учесници овог споразума, бориће се са општим конкурентом, а не једни против других.

Професор не гаји никакве сумње и сматра да ће до потписивања овог споразума доћи. Тако да ће пилетина са хемикалијама кад-тад доћи на ред.

Олег Севергин.