Украјина: склоност ка насиљу или како обуздати радикале

20-06-2014 12:11:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Вашингтон подржава „мировни план“ украјинског председника. Потпредседник САД Џо Бајден лично је то изјавио током телефонског разговора са Петром Порошенком. Ипак, изјаве о прекиду „казнене операције“ на југоистоку Украјине остају тек празне речи. Сада су војне снаге већ решене да пуцају на делове града где живе цивили и где су храмови. Недавно је списку за одстрел додата и категорија „руски новинари“. Шта заправо жели да добије кијевска власт?

Око 19 хиљада становника Луганске и Доњецке области из Украјине, нашли су уточиште у Русији. Људи беже из родних градова, које данас гађа украјинска авијација и тешка артиљерија. Изјаве кијевских власти да армија „штити мирне грађане, цивиле, жене и децу од терориста“ звучи данас посебно цинично: војници Националне гарде не штеде никога- ни жене, ни децу ни свештенике.

Јасно је да је такозвани мировни план Порошенка заправо дипломтски трик. Свој истински карактер је новоизабрани председник показао још до своје инаугурације- када је намеравао да помоћу америчких саветника потпуно „очисти“ југоисток земље. То му тада није успело. Сада Порошенко изнова покушава да одглуми миротворца. А са друге стране војска прелази готово на бандитске методе. Довољно је сетити се отмице руских новинара телевизијских канала Life News и Звезда, као и убиства њихових колега са канала Россия. А како ће Кијев након окончања ове казнене операције наставити сарадњу са овим формацијама? Највероватније, будућа украјинска влада ће морати да дели власт са њима, сматра копредседник међународног антифашистичког фронта Вадим Колесниченко:

- Задатак читавог пројекта у Украјини је сасвим јасан: не само да се жели постићи дерусификација, већ и искоренити свако неслагање. То је у суштини геноцид. Зато ће ти борци, такозвани радикали, бити неопходни. Они ће бити под патронатом власти, деловаће под покровом ноћи, али и у сред белог дана. Мучиће, отимаће, уништаваће, убијаће, а најважније, плашиће и примораваће становништво да се приклањају демократији под наводницима, да иду једном страном улице, да певају одређене песме и да се клањају америчком Богу.

У редовима ових формација су или огрезли националисти или најамници. Кијев не може са њима да изађе на крај. А Вашингтон, који контролише данашњу украјинску врхушку, добија оно што жели : очување статуса напетости на граници са Русијом што је дуже могуће, говори украјински политиколог председник Центра системске анализе Ростислав Ишенко:

- Ако Украјина буде остављена самој себи, онда је најизвеснија варијанта- стварање Сомалије у срцу Европе. Ако дође до међународног мешања у ситуацију у Уркајини- онда ће ови плаћеници бити разоружани од стране међународних снага. Друге варијенате ја сада не видим. Односно, када постане потпуно јасно колико су ове акције лоше и по кијевску власт, биће постигнуто компромисно решење и доћи ће до међународног мешања са циљем прекида грађанског рата.

Заправо, Украјина је данас подељена на два табора. Један верује само Бриселу, а други само Москви. И заједнички покушаји Русије и Европе, највероватније ће помоћи да дође до регулисања украјиснке кризе. У европским престоницама и нису против сличног исхода- тамо почињу да схватају да конфронтација са Москвом, на шта наводи Вашингтон, нема перспективу.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут