Џез растерао кишу над подмосковском вилом Архангелское

16-06-2014 12:51:03 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Simm/cc-by-sa 3.0/ vost |


Највећи руски џез фестивал Вила Џез стартовао је у подмосковској вили Архангелское.

Овај међународни фестивал је постао најмасовнији пројекат у фестивалској историји Русије и један од најважнијих догађаја московског лета. У њему учествује око 130 страних уметника из 13 земаља света и око 300 руских извођача. Галвни догађај фестивала који ће протећи ове године по 11. пут био је фестивал Њу Орлеанса. Љубитеље џеза обећало је да обрадује 8 колектива из Њу Орлеанса, постојбине џеза.

Њу Орлеанс у Москви постао је својеврсни фестивал у фестивалу на једној од пет сцена манифестације — сцени Аристократ. Пред гостима у суботу је иступио руско-амерички колектив Moscow-New Orleans Project, који је одмах створио атмосферу класичног послератног џеза.

Гости фестивала су могли да се осете као у Лујзијани и захваљујући радионици локалне кухиње која их је учила како да припремају јела са југа САД.

У свет музике госте фестивала вратио је Еван Кристофер и његов бенд Clarinet Road који је затим уступио сцену блиставој певачици Тари Александер, која је у исто време и пастор једне од цркава у Њу Орлеансу.

Програм Партера, највеће сцене Виле био је својеврсни коктел звезда етрадног џез формата и world music.

На пример, гости фестивала могли су да чују карактеристични норвешки џез звук захваљујући колективу из ове скандинавске земље — Bugge'n'Friends. Читава огромна сцена испуњена је футуристичким звуцима и савременим техно-ритмовима. И то је био одличан северни џез. Међу музичарима био је један од најпознатијих џезера Норвешке кога називају норвешким Дејвисом Мајлсом — трубач Нилс Питер Молваер, а колективом је руководио познати композитор и пијанист Буге Васелторф.

Мноштво слушалаца окупила је звезда ТВ програма Глас Антон Бељајев и његова група Therr Maitz. Први пут у историји фестивала на сцену је изашла звезда руске естраде Леонид Агутин који је извео мноштво својих хитова.

На сцени Каприз првог дана фестивала био је представљен програм у стилу свинга и блуза са хедлајнером Енглезом Јаном Сигалом, а другог дана Виле Џез овде су изведени пројекти руских популарних џез музичара.

Програм Каприза је завршио пионир правца world music, добитник Гремија, виолиниста Лакшминарајан Шенкар и петербуршка група Samhey Project. То је била јединствена шанса да се чује свирка мајстора на десестоструној двострукој стереофонској виолини.

Такође на сцени Обала биле су постављене шатре, лежаљке, љуљашке. Овде је одржано мноштво занимљивих радионица, могло је да се учесствује и у дисајним прксама, и да се бави спортом. Поред тог, деца и одрасли су могли да чују како музичари свирају необичне инструменте — келтску харфу, кристалне чаше и цитре.

За децу су биле смишљене разне забаве, на пример деца свих узраста са задовољством су се пела по арт-објектима смештеним испред сцене Партер.

Љубитељи шопинга такође су могли да задовоље своју жељу — на пијаци организованој за њих могле су да се купе књиге, одећа, кожне ташне, накит и винилске плоче.

Ујутру пред фестивал је падала киша, али већ уз прве звуке музике облаци су нестали, а крајем првог фестивалског дана небо се обојило зрацима залалећег сунца и постало сасвим ведро.