Нови аеростатни комплекс за министарство одбране РФ

20-06-2014 12:58:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Концерн Вега је водеће предузеће радиоелектронског комплекса Русије које приступа испитивањима перспективног аеростатног комплекса нове генерације.

Сфера примене такве ваздухопловне технике као што су дирижабли, посебно цивилне намене, нагло расте. У петрохемији они се све више користе за пребацивање и монтажу опреме за бушење, приликом опремања бушотина у мору. Поред тога, дирижабли се успешно могу примењивати приликом изградње нуклерних и хидроцентрала, постављања линија електричних водова. Истовремено интересовање за аеростате и дирижабле испољавају војни ресори, између осталог Министарство одбране Русије. Поједине обрасце такве технике Министарство одбране је примило у наоружање. Дирижабли су перспективни у патролирању, техничком мониторингу, снимању из ваздуха. Данас у свету правац производње специјалних дирижабла и аеростата за војне намене нагло се развија. Штампа већ саопштава да се аеростати, на пример, могу користити ради постављања елемената система упозоравања на ракетни напад. Руски инжењери у свом раду узимају у обзир ове тенденције. И мада раније у Русији је постојало извесно потцењивање ваздухопловне технике у контексту њеног наглог развоја у иностранству, сада се ситуација мења набоље. Добијени резултати уливају оптимизам, истиче генерални директор концерна Вега Владимир Верба:

- У једном од предузећа концерна разрађен је нови материјал од тканине и фолије за перспективу ваздухопловну технику и освојена је његова серијска производња. Министарству одбране као државном наручиоцу представљен је ради проба полифункционални мобилни аеростатни комплекс нове генерације који су конструисали стручњаци Веге.

Аеростати тог комплекса израђени су управо од новог материјала. Концерн је иницирао велики обим научно-истраживачких и инжењерски разрада. А у току експеримената изведених почетком јуна у граду Киржачу у Владимирској области добијени су позитивни резултати, истиче Владимир Верба:

- Што се тиче корисног оптерећења, оно може бити различито, укључујући радиолокатор детекције средстава ваздушно-космичког напада, чија је појава у догледној будућности реална. Данас имамо такво корисно оптерећење и активно радимо на увођењу овог уређаја на дирижаблима и аеростатима.

У састав концерна улази предузеће у којем се праве најновији ваздухоплови: аеростати и дирижабли. Како сматрају стручњаци врло перспективан правац је коришћење аеростата ради затварања граница. Пошто се на њима може сместити корисно оптерећење и вршити уз помоћ њих радиолокационо извиђање, може се пратити промет наркотика. Аеростати се постављају на висини од неколико километара. Концерн Вега већ је постигао солидне резултате у производњи мобилних аеростатних комплекса у интересима Министарства одбране Русије. А серијски теретни дирижабл цивилне намене, према мишљењу стручњака, треба да по носивости премаши сличан показатељ хеликоптера Ми-26, који има максималну носивост око 25 тона. Домет дејства таквог уређаја треба да износи најмање 1000 километара. Најнапреднија руска компанија која гради такве дирижабле је компанија Авгур. Она је направила неколико варијанти летелица које су у употреби и разрађује пројекте дирижабла велике носивости.

Олег Нехај,