Необична језера и реке

20-06-2014 01:00:07 | | Глас Русије/ vostok.rs |

у камен се претвори све што у њега доспе


Навикли смо да мислимо да је вода извор живота. Али није увек тако. И на Земљи има мноштво доказа за то. Ево, на пример, четири најсмртоноснијих река и језера у којима се не треба купати овог лета.

Ако за време одмора пожелите непоновљив јужни колорит, врело сунце и призоре, без сумње треба отићи у Шпанију. Ипак управо тамо, у високим андалузијским планинама Сјера-Морена, протиче бакарноцрвена река Рио Тинто, коју локално становништво не без основе назива ”мртвом”. Зашто је тако? Ради се о томе што су у овим крајевима још од давних времена вађени скупоцени метали. Древни становници Иберијског полуострва још у 3. миленијуму пре наше ере почели су овде ископавања злата, сребра, бакра и гвожђа. Због тако дуготрајног ”коришћења” околних налазишта, Рио Тинто од кристално чисте планинске реке претворио се у киселу црвену клоаку, чије воде по киселости личе на нешто средње између винског сирћета и концентрисаног лимуновог сока. Као место за пецање Рио Тинто одговара исто тако ”одлично” као и Језеро Смрти на Сицилији.Сицилијанско Језеро Смрти сматра се једним од најотровнијих и најопаснијих на Земљи. Његов хемијски састав садржи рекордну количину сумпорне киселине која стално стиже у њега из два подземна извора на дну. Језеро је локална знаменитост. Посебно су популарне код туриста приче о сицилијанског мафији која је буквално нашла начин да крије доказе у воду, ослобађајући се тела својих жртава бацањем у језеро. Да ли је тако или није, тешко је рећи. У сваком случају јака киселина језера разједа све што у њега доспе. Зато ни животиња, ни птица, разуме се ни риба у тим местима нема.


Исто тако нема их ни у околини Мастиљавог језера које се налази недалеко од града Сиди-бел-Абес у Алжиру. То је једно од најнеобичнијих језера на свету, јер оно се ни више ни мање састоји од правог правцатог мастила, које се с успехом продаје како на Блиском Истоку, тако и у Европи. Вековима око овог језера су колале разне легенде. На пример, о два близанца која су у детињству раздвојили родитељи. Један је остао са оцем, а други са мајком. Браћа су тако жалила један за другим, да се Бог смиловао над њима, научио их да читају и пишу, а како њихова писма никада не би престала да стижу, напунио је језеро поред којег су живели мастилом. Да оставимо легенде по страни, али научници заиста дуго нису могли да схвате узрок формирања мастила. Како се испоставило сасвим недавно, ради се о хемијском саставу река које се уливају у језеро. Једна садржи невероватну количину гвожша, а друга органска једињења, тако да се у њиховој комбинацији добија првокласна течност за писање.Легендарна Медуза Горгона која је према предањима поседовала способност да претвара све у камен, несумњиво би оценила афричко језеро Натрон које се налази на граници између Кеније и Танзаније. То је једна од најнеобчнијих водених акумулација на Земљи, позната као ”камено језеро”. Ради се о томе што захваљујући хипертрофираној базној средини воде (9,5 - 11 pH), просечној температури од 60 степени Целзијуса и релативној плиткости (најдубље место једва достиже три метра), стварају се јединствени услови да се у камен претвори све што у њега доспе.Зато се животиње труде да заобилазе то место, али ако им се деси да уроне у крваво-црвене воде Натрона, чека их нагла, али при томе врло мучна смрт. Њихова тела се покривају слојем минерала који постепено прелазе у чврсто стање и претварају остатке у камен. Ипак занимљиво је чути да није за све ово базно језеро смртоносно. Хиљадама година у језеру Натрон успешно живи и размножава се риба под називом базна тилапија којој није страшан критични ниво pH вредности из језера.

Аљона Ракитина,