"Мушкарцима су врло важне женственост и нежност..."

20-06-2014 01:39:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Због чега Рускиње привлаче мушкарце из Европе? О овоме разговарамо у интервјуу с италијанским писцем Ђанијем Бандером, аутором књиге Како се оженити Рускињом... и бити срећан. Он говори о томе како се први пут упознао с руским женама, шта мисли о руским мушкарцима и да ли је пронашао своју руску срећу

Свако од нас тежи хармонији у личном животу. Од давнина су мушкарци уверени у то да је залог напретка и благостања – жена. Покушавши да саграде своју срећу са земљакињама многи мушкарци касније почињу да траже жену у иностранству и често се испоставља да се међу онима које се сматрају идеалнима, налазе Рускиње. Чиме руске девојке привлаче Европљане? Ову тајну у интервјуу открива италијански писац Ђани Бандера, аутор књиге Како се оженити Рускињом... и бити срећан.

Како Вам је пала на памет идеја да напишете књигу о Рускињама?

- Замисао се појавила док сам лутао по центру Москве. Тада сам први пут угледао величанствен призор: жене на изузетно високим штиклама с манекенским ходом, а да притом уопште нису биле на подијуму. Елегантне, женствене, симпатичне... У метроу сам питао куда да идем да се не бих изгубио и увек су ми одговарале с осмехом. Управо тада сам видео да осим лепоте у њима има и дубљих ствари као што су: љубазност, васпитаност, женственост. По поврату у Италију почео сам да размишљам о томе, а пошто пишем, почео сам да се дописујем са женама из бившег СССР, које живе у Италији како бих схватио ваш меналитет. И почео сам да записујем своје мисли. Тако се појавила књига.

Ипак, зашто европске мушкарце толико привлаче руске жене?

Мислим да су се после трпљења и патњи од преко 6000 година западне жене побуниле и кренуле путем еманципације. И можда су отишле предалеко, а ми мушкарци сад испаштамо без сопствене кривице. У Русији је и даље јака традиција породице, људи желе да усреће једни друге и уједно желе да остваре свој сан. Женственост и нежност су врло важне за мушкарце. Грађанима Запада се свиђа што људи и даље верују у традиционалне вредности које смо ми изгубили, свиђа им се жена која је и обучена и која размишља као жена. У Русији сам приметио две крајности. С једне стране, постоје еманциповане каријеристкиње које извлаче земљу из комунистичке прошлости, а с друге – обичне жене, које још увек веома воле породицу, премда су и савремене и активне.

Да можда не идеализујете наше жене?

Ма да! То је најбоље питање које ми је икад постављено. Вероватно да идеализујем. Ја сам идеалиста, често преувеличавам, али пошто сам живео и с Италијанкама и с Рускињама и поредио сам себе с другим мушкарцима, могу да кажем да је разлика у следећем. У поређењу са западном женом Рускиња се много више труди да усрећи свог мушкарца.

Сматрам, за разлику од оних људи на Западу који никад нису боравили у вашем крају, да имате велику културу. Музика, балет, књижевност – то је оно што ме зближава с вашим менталитетом.

А које негативне црте видите у карактеру руских жена?

Две ствари: једне жене превише размишљају о каријери, а друге се понашају као гејше. Најбоља је средња варијанта, кад жена уме да воли, али се притом не раствара потпуно у мушкарцу и чува своју оригиналност. За мене је то важно. Занимљива је жена која зна шта жели, али притом остаје женствена и нежна. Има ли таквих?

А шта мислите о руским мушкарцима?

У вези с овим постоји на стотине мишљења. Има оних који и даље робују стереотипима и све руске мушкарце сматрају пијаницама и егоистима, други имају врло ласкаво мишљење о њима. Мислим да се много тога променило, омладина већ живи по западном принципу, али да ли је то добро? То је проблем у смислу да промене не треба да воде ка губитку традиционалних вредности. Надам се да људи неће заборавити своје историјске, културне корене, да ваше девојке неће копирати западне. Иначе неће бити срећне.

А да ли сте Ви у стварном животу пронашли своју руску срећу?

Право у мету! Ја сам непоправљиви идеалиста, верујем да ће ми се срећа осмехнути, да ће и мене неко волети и разумети. Засад сам имао само краткотрајне везе, велика љубав се није десила. Можда је ствар у томе што живим предалеко, што не могу дуго да останем у Русији? И то ми не дозвољава да истински упознам руску жену? За месец дана ћу бити у Минску, дајем интервју на локалној телевизији, а онда крећем у Москву да представим књигу и да потражим издавача у Русији. Ко зна, можда ће ме погодити Аморова стрела?

Ана Фјодорова,


КАТЕГОРИЈЕ