Санкције САД против Русије су „исцрпљене“ и не делују

22-06-2014 06:08:56 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Chris Oakley/cc-by/ vostok.rs |


Ни Русија ни светска тржишта не реагују на претње санкцијама, којима Сједињене Државе плаше Русију, тврди амерички аналитички часопис.

Претње америчке администрације да ће увести нове санкције Русији због њеног мешања у унутрашње послове Украјине више немају снагу и Москва, како упозорава НАТО, нема намеру да одступа или било шта мења у својој политици, тврди амерички аналитички часопис Foreign Policy у чланку под насловом „САД прете Русији новим санкцијама. Тржиште зева“.

После изјаве генералног секретар НАТО Андерса фог Расмусена у четвртак, да је Русија сконцентрисала значајни војни контингент на граници са Украјином, представници америчке администрације су опет почели да причају о санкцијама против РФ.

„Ако Русија не жели да мења своју политику, Сједињене Државе и међународна заједница су спремне да уведу додатне санкције“, цитира часопис речи министра финансија САД Џејкоба Луа, изговорене у Берлину после сусрета са немачким колегом Волфгангом Шојбле.

Ипак, пошто је целокупна пажња Беле куће сада усмерена на Ирак, а претходна политика санкција је само правила већи јаз међу лидерима САД и Европе, ове нове претње већ немају ту тежину као у марту, кад су Сједињене Државе појачавале санкције против окружења председника Русије Владимира Путина, пише часопис. Ако пажљиво погледамо, можемо рећи да је светско тржиште спремно да прими Русију назад и аналитичари говоре да су, слушајући празне речи неколико месеци, инвеститори променили своје расположење. Рубља се већ опоравила, као и руска берза. Рубља је пала најниже за 10% у односу на долар, гледајући прошлу годину. Сада је та разлика око 4%.

„Инвеститори једноставно више не верују реторици Беле куће: речи не прате дела и сличне изјаве се више не узимају за озбиљно“, рекао је за часопис директор одсека за истраживање тржишта у развоју Standart Bank Тим Еш.

„Вашингтон је замрзнуо активе 45 људи, међу којима у и неки најближи сарадници Путина, као и 19 банака и компанија, покушавајући да утиче на Кремљ, како би он променио позицију у источној Украјини. Чиновници администрације су као доказ ефикасности санкција наводили пример рубље која пада. Али, од тада ус нестали сви знаци прогреса, а економска статистика показује да западне санкције нису пуно утицале на курс руске рубље или хартија од вредности“, пише Foreign Policy.

„Санкције и даље не постижу првобитни политички циљ с тачке гледишта промене политике Русије. Време је да се изведе закључак: Руси су схватили да су то само приче и немају намеру да реагују онако како то ми хоћемо“, цитира часопис речи бившег амбасадора САД у Украјини, а сада научног сарадника у Институту Брукинг Стивена Пајфера.

Читајте више наУкрајина из минута у минут