Украјина изводи гасни гамбит

23-06-2014 09:43:22 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Gleb Garanich/ vostok.rs |


Недавно је представник Еврокомисије Сабина Бергер победнички саопштила да нема правних проблема с реверсом гаса из Словачке у Украјину. Европске компаније ће моћи да испоручују Украјинцима 30 млрд кубика гаса, што ће у потпуности покрити потребе украјинског увоза. Додуше, г-ђа Бергер је прецизирала: реч је само о могућности за куповину гаса.

Читаву ову еквилибристику на речима око реверса и гасних испорука у Украјину, које је, како је познато, Русија обуставила уводом система претходног плаћања, неупућени човек неће ни схватити, као ни то, зашто сваки пут пропадају тространи преговори у Бриселу о условима тих испорука. Ситуацију објашњава заменик директора Центра за проучавање светских енергетских тржишта РАН Вјачеслав Кулагин.

- Министар енергетике Украјине Продан недавно је изјавио да на словачки реверс његова земља може да рачуна најраније у семптембру. Он је поменуо 5 млрд кубика гаса годишње, што, разумљиво је, не одговара неопходном Украјини увозу. Зато Украјина инсистира на „великом реверсу“. Солидан обим (Украјини је потребно да купује најмање 25 млрд кубика годишње) могу да обезбеде реверсом само солидни добављачи – не Словачка и не Пољска и Мађарска, већ, рецимо, Немачка. Само замислите ту маршруту! Дакле, Немачка добије гас из Русије, затим у супротном смеру шаље га у Словачку, оданде - у Украјину. После таквог вијугавог пута цена горива сигурно ће бити већа од 385 долара за хиљаду кубика, коју предлаже данас Русија. Могућа је цена од 400 долара. Да ли је то Нафтогасу потребно?

Хоће ли моћи Украјина у догледној будућности да нађе замену руског гаса? Вјачеслав Кулагин наводи неколико података. Ове године реверсом, односно, не диретно из Русије, она може да реално добије само 5-6 млрд кубика. Резултати прва 4 месеца 2014. године сведоче: из Европе у Украјину је стигло 5% гасног увоза, 95% су директне испоруке из Русије! Дакле, реверс, чак и нешто већи од ранијег, украјинску економију неће нахранити. То значи да Кијев нема алтернативу дијалога с Москвом. Зашто се Украјинци не журе да се договоре с Русима о цени?

Чак и да је Гаспром понудио 200 долара ха хиљаду кубика, преговори не би успели, - сматра експерт Вјачеслав Кулагин.

- Нове кијевске власти су данас усмерене на заоштравање ситуације. Оне стварају максималне препреке, траже ревидирање транзитне цене, угрожавајући важећи уговор. Мада, између осталог, имају добре паре за транзит. Партнер се не руководи економијом. У игри су заступљени интереси трећих страна. Званично се то не оглашава, али постоји пројекат америчког компримованог природног гаса, којем је потребна ниша на енергетским тржиштима, између осталих, у Европи. Ако тамо неће бити присутан руски гас или ће се сачувати нејасност, онда ће бити могуће потписати уговоре по било каквој цени, чак и 500 долара за хиљаду кубика.

У било ком случају, у јесен ће „игре“ Кијева око гасних преговора бити завршене. Настаће зима, док ће у украјинским подземским резарвоарима бити довољно гаса, према различитим проценама, до октобра-децембра. Реверсне испоруке из Словачке, када деца пођу у школу, почеће тек од 1. септембра. Ни оне неће спасти ситуацију. То ће бити „најмањи реверс“, 22 до 27 милиона кубика гаса дневно, што је сасвим мали удео у заједничком обиму украјинске потрошње.

Гајане Ханова,