Налазите се на страници > Почетна > Блог > Да ли се Турска удаљује од ЕУ?

Да ли се Турска удаљује од ЕУ?

23-06-2014 09:47:24 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/erdalde/cc-by-nc-sa 3.0/ vost |


ЕУ сумња да Турска испуњава обавезе у складу са европским стандардима у сфери административно-политичког управљања. То је изјавио европски комесар за проширење Штефан Филе, који је учествовао на седници Делегације ЕУ у Турској.

Према његовом мишљењу, република, након почетка 17. децембра 2013. године корупционог скандала, не подржава развој преговарачког процеса о учлањивању у ЕУ, као и да напушта већ постигнути ниво приближавања европским стандардима у унутрашњем уређењу.

Занимљиво је шта мисле Турци о таквим изјавама Штефана Филеа? Да ли они сматрају да се влада удаљује од европских стандарда и од ЕУ?

Своје је мишљење о томе изнео је Гласу Русије координатор истраживања у области унутрашње политике и демократизације Института за стратешке мисли у Анкари, доктор политичких наука Мурат Јилмаз.

- Без разумевања суштине догађаја, који су почели у Турској у децембру протекле године, немогуће је схватити смисао акција чланова владе и парламентараца. Зато је пре свега потребно изнети став о тим великим децембарским догађајима. Познато је да их је иницирала нека групација, која је конспиративно уграђена у власним структурама наше државе. Чланови те групације претендују на стварање у земљи паралелних власти, подређених не државној, већ сасвим другој јерархији, те делују искључиво у интересу своје групације, а не државе.

Услед тога, у Турској је почела озбиљна политичка борба, праћена оштрим изјавама и не баш увек уставним акцијама са обе стране. Међутим, тај се процес одвијао у оквиру постојећег политичког система.

- Зато не могу да се сложим са изјавама Штефана Филеа. Реформе у Турској, усмерене на постизање европских стандарда, у неким сферама тешко се остварују, али ипак се настављају. Турска се не удаљује од ЕУ, напротив, покушава да јој се приближи, све више се адаптирајући на њене стандарде.

Другог мишљења се придржава наш други саговорник – заменик директора Института за међународна стратешка истраживања и руководилац Центра за проучавање ЕУ, доктор политичких наука, професор Камер Касим. Он је убеђен да се Турска заиста удаљава од ЕУ, али не кривицом Анкаре, већ Брисела.

- Односи између Турске и ЕУ су у последње време ушли у тежу фазу. Очигледно је да данас преговарачки процес о учлањивању Турске у ЕУ не напредује. Ситуација је зашла у ћорсокак.

Брисел не узвраћа на покушаје Анкаре у зближавању, што резултира разочарањем турске јавности. Турци више не осећају пређашњи ентузијазам, немају илузије у вези са перспективама пуноправног чланства у ЕУ. Анкара је уморна од чекања узвратних корака од стране Брисела. Зато се Турска не удаљава од ЕУ, већ се ЕУ постепено удаљава од Турске.

Арам Гаџијев,