Налазите се на страници > Почетна > Блог > Ирачка кампања се наставља

Ирачка кампања се наставља

21-06-2014 10:12:12 | | Глас Русије, фото: AP/Khalid Mohammed/ vostok.rs |


Вашингтон је спреман да зада прецизне ударце екстремистима-исламистима у Ираку, изјавио је председник САД Барак Обама. Додуше, не вреди скоро чекати бомбардовање, објаснили су у администрацији САД.

За сада је реч о појачању извиђачких служби и доласку 300 специјалаца, који ће пружати саветничке услуге и подржавати месне снаге безбедности. Руски експерти подсећају да је претходна инвазија Американаца у Ирак, као и у друге земље, већ изазвала негативне последице. Таква ситуација би могла да се понови.

Крајем 2011. године Барак Обама је званично објавио о завршетку америчке војне мисије "Слобода Ираку". "То је било важно поглавље у историји и САД и Ирака. Дошло је време да се окрене лист", - изјавио је тада амерички лидер. Међутим, рано је окретати лист. Последњи крвави догађаји у Ираку то потврђују.

Од почетка овог месеца у земљи се наставља офанзива екстремиста радикалне сунитске групације "Исламска држава Ирака и Леванта". Они су већ заузели низ крупних градова, те се крећу у правцу Багдада. Војници ирачке армије, чијом су се припремом бавили амерички инструктори, нису могле да пруже отпор - фактички су побацали оружје и побегли. Неке су заробили екстремисти. Ове недеље је саопштено о стрељању 1700 заробљеника. Акције екстремиста подржавају ирачки сунити и Курди, незадовољни шиитском владом, формираном у Ираку захваљујући напорима САД.

Офанзива групације ИДИЛ је права пропаст блискоисточне политике Запада. Одговорност за то сносе пре свега САД, - истиче генерални директор Центра политичке конјунктуре Сергеј Михејев.

- Улога САД је водећа. Уствари су САД бациле читав Блиски Исток у хаос перманентних убистава, те свима објавиле да је то уствари демократија. Што више, Американци су свргли Садама Хусејна, те су више година као да успостављали демократију у Ираку – управо су они подржали оне исте екстремисте ИДИЛ који су данас у офанзиви на Багдад. Ти су људи ратовали у Сирији против Башара Асада, управо су их подржавале и Америка, и Европа. Оне су им помагале новцем и оружјем. Оне су их припремале, на све могуће начине помагале и оправдавале. Данас су ти људи одлучили да свргну проамеричку владу у Багдаду. У најмању руку то је крвава грешка Американаца, као и наставак оне исте авантуре. Шта више људи убијају, што је већа нестабилност, то је боље за Американце.

О тужним последицама инвазије у Ирак Русија је више пута упозоравала САД. Председник Владимир Путин је још у марту 2003. године казао да ће рат бити суров и трајан. Међутим, тада је Вашингтон активно убеђивао светску јавност да Ирак производи оружје за масовно уништавање. Колин Пауел, ондашњи државни секретар САД, за време иступања у СБ УН чак је показао неку епрувету са узорком те материје. Тобоже, она се користила у Багдаду ради производње оружја. Међутим, то оружје нису нашли, а Ирак се нашао на рубу распада.

Нова војна кампања САД у Ираку може да резултира сличним трагичним последицама, - сматра предавач катедре опште политикологије Високе школе економије Леонид Исајев.

- Главна опасност је у томе, што Ирак може да престане да постоји у оним границама, у којима се налазио, те ће се распасти на посебне територије. То је прво. Друго, то дестабилизује ситуацију у суседној Сирији, која издржава нападе екстремиста само захваљујући томе, што на њеној страни иступају суседне државе – Либан и Ирак. Свакако, то је опасно по читаву ситуацију на Блиском Истоку.

МИП РФ упозорио је да сваке мере утицаја помоћу силе морају да буду санкционисане од стране СБ УН. За узврат су у администрацији САД подвукли да могу да бомбардују једнострано, ако Багдад затражи помоћ. Власти Ирака су већ званично замолиле Вашингтон за подршку. Ако до тога дође, последице за читав регион биће непредвидљиве, - истичу експерти.

Светлана Калмикова,