Јужни ток: једино решење за Европу

21-06-2014 10:16:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Guneev/ vostok.rs |


ЕУ није против гасовода Јужни ток. Његова изградња је обустављена само привремено. Такву је изјаву дао Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер. Према његовим речима, да би изградња Јужног тока била деблокирана, Русија мора да призна норме Трећег енергетског пакета. У складу с њима, компаније, које ваде гас, не могу да буду власници магистралних гасовода на територији ЕУ.

Мишљење Европе о изградњи Јужног тока се мења. Данас, овај пројекат се чини ЕУ прихватљивим. Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер истакао је да су проблеми Јужног тока савладиви. Данас пројекат крши европске норме, међутим, ако се неправилности уклоне, Етингер намерава да лично подржи изградњу гасовода. Према речима европског комесара, преговори ЕУ и РФ о изградњи гасовода ће бити настављени чим се пружи прилика.

Коментаришући изјаве Гинтера Етингера, експерти истичу да је до промене односа према пројекту дошло због раста евентуалних ризика транзита гаса кроз територију Украјине, тим пре, што са економског гледишта Јужни ток нема проблема. Све претензије су више повезане с политиком ЕУ, - каже руководилац економског департмана Института енергетике и финансија Марсел Салихов.

- Јужни ток се гради од средстава Русије, Гаспрома. Он очито повећава енергетску безбедност Европе. Претензије према њему су повезане с политичким чиниоцима, а не економским узроцима.

Са своје стране, шеф руског спољнополитичкиг ресора Сергеј Лавров, на конференцији за штампу након разговора са србским колегом Ивицом Дачићем, изјавио је да се планови Москве у вези са Јужним током раније нису мењали нити ће се мењати у будућности.

- Никаквих промена у плановима нема. Не сумњам да је обустава привремена. Још једном истичем: Јужни ток је једино системско решење проблема снабдевања гасом југоистока Европе.

Сергеј Лавров је такође додао да су Москва и Београд потврдили све договоре о Јужном току и неопходност реализације тог пројекта. Да ће Јужни ток бити саграђен верују и аустријски партнери Гаспрома - компанија OMV. Стране су се договориле да формирају мешовито предузеће ради изградње аустријског дела гасовода. Преговори су дуго вођени, те су постигли успех, када је ЕУ поново пристала на преговоре, мада је све до недавно Брисел заузимао строги став, - истиче Шеф аналитичког оделења инвестиционе компаније Цирих Кепитал Менаџмент Николај Подлевских.

- Тај став је постао строжи после извесних догађаја у пролеће. Он је изгледао апсолутно непомирљив, између осталог и по питању да ли Јужни ток одговара одредбама трећег енергетског пакета. Међутим, у вези са ризицима, повезаним с транзитом гаса преко територије Украјине, мислим да став Европе по том питању може да буде ублажен.

Недавно су се појавила саопштења да би могао да се дода гасовод према Криму. То би омогућило руском региону да стекне енергетску независност. Према мишљењу експерата, то је потпуно целисходно. Међутим, претходно треба решити правна питања, повезана са допунама пројекту.

Јужни ток је глобални инфраструктурни пројекат Гаспрома у изградњи гасовода преко Црног мора. Помоћу овог гасовода компанија ће моћи да диверсификује извоз природног гаса и искључи транзитне ризике преко Украине. Капацитет Јужног тока мора да износи 63 млрд кубика. Морски део гасовода ће имати 4 цеви, од којих је свака дугачка више од 900 километара. Укупна вредност Јужног тока, укључујући и копнене делове, процењује се у 16 млрд евра.

Олег Обухов,