Џен Псаки: звезда америчке политике

21-06-2014 10:18:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Шармантна и интелигентна Џен Псаки – званични представник Стејт департмента САД - нова је звезда америчке полититке, чије је иступање понекад тешко разликовати од шоу пародиста. Њене изјаве су постале хитови на интернету. Милиони ТВ гледалаца, који прате политичке процесе, нестрпљиво чекају нове запањујуће сижеје, чији је она херој.

Сви су се већ навикли да та г-ђа има неки тајни кабинет, у којем добија одговоре на тежа питања. Тешкоћа има све више. Побркати Иран и Ирак може свака будала. Међутим, одакле Псаки као чиновник спољнополитичког ресора може да зна да Западна Европа не испоручује гас Русији, већ обрнуто? То је тако далеко, иза океана, то ствара главобољу. Поред тога, Псаки је изјавила да избеглица из Украјине у Русији нема. Десетине хиљада људи, који прелазе украјинско-руску границу, обични су туристи, који долазе да би дисали чисти планински ваздух. Према мишљењу Псаки, степска Ростовска област је планинска.

Недавно, на брифингу, Псаки је изјавила да Обама потцењује своје заслуге, које је имао у читавом свету. Вероватно је реч о Авганистану и Ираку, можда Ирану. Или о свима њима заједно. За референдум на истоку Украјине она је употребила реч рингешпил. На молбу да објасни на шта мисли, Псаки је пометено рекла да тако пише у неком папиру. Псаки сумња да су акције специјалних снага сурове, за све су криви представници народне војске. Ево њеног типичног дијалога са једним америчким новинаром.

70 сепаратиста је напало складиште оружја у Доњецку. Украјински војници су одбили напад. Украјинске власти покушавају да успоставе ред, боре се против мучења и киднаповања.

Да ли то потврђују очевици из САД?

Не, то је наш став.

На чему је он заснован?

На извештајима са лица места.

Они нису добијени од владе Украјине?

Сакако, од ње. Делимично. Добијемо информације од наших информатора.

Односно, верујете свему што вам кажу, те ретранслирате даље?

Говоримо са различитим људима.

На интернету су се појавили нови термини – псакинг и псакнути, односно, извалити глупост. Чудна је личност та Џен Псаки, некако гротескна. Међутим, ако укључимо машту и додамо конспирологију, можемо да дођемо до закључка да би Псаки требало измислити да не постоји, јер претварање најакутнијих, незгодних за САД питања уз помоћ таквог званичног представника Стет департмента у бескрајну пародију добар је начин да се избегну конкретни одговори. Такав начин може да се назове новим супертајним оружјем Вашингтона.

Недавно је Псаки посумњала у смрт новинара ВГТРК у Донбасу, чак и после непобитних доказа те трагедије. Ево што је она одговорила у вези са тиме једном новинару.

Чули сте да су два руска новинара убијена?

Чули смо таква саопштења. Немамо података, шта се и како тамо десило. Свакако, изражавамо саучешће. Али немамо довољно података.

То је чак тешко коментарисати, ту се не говори о моралним критеријумима. Пре је реч о упућености, ту очито има проблема, што би требало да буде недопустиво, када је реч о званичном представнику спољнополитичког ресора САД. Џен Псаки ретранслира све стереотипе и бесмислености, који се користе, када је реч о Русији и свему, што је алтернатива америчког става. Нажалост, такав прилаз се све чешће види и код украјинских новинара, који као да су заборвавили, шта су објективност и испуњавање професионалне дужности.

Ту већ шале нема. Ту се пародија претвара у трагедију, и то трагедију савремене Украјине. При томе, тешко да ће сама Псаки прихватити држављанство ове земље, чија ће економија ускоро пропасти. Тешко да ће она икада сазнати, шта осећају становници Донбаса, које уништавају само зато, што желе да живе на својој територији према својим вековним правилима. Она ће остати у Вашингтону и наставити да забавља публику.

Илија Харламов,