Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Пред посету Путина Бечу

Пред посету Путина Бечу

23-06-2014 10:33:59 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Председник Руске Федерације Владимир Путин боравиће 24. јуна у званичној посети Републици Аустрији. Након боравка у Француској почетком јуна месеца, то ће бити друга посета руског председника једној од земаља Европске уније након почетка кризе у Украјини. Која су очекивања у Аустрији од ове посете, које теме и проблеми могу бити у првом плану билатералних разговора?

Украјинска криза, као велики унутрашњополитички, и у исто време геополитички проблем, дефинитивно ће бити на дневном реду разговора Путина са председником Аустрије др Хајнцом Фишером и премијером Вернером Фајманом. Осим тога, у плану је обраћање руског председника водећим бизнисменима алпске републике у Федералној привредној комори Аустрије. У политичким разговорима са аустријским партнерима пре свега ће бити речи о билатералним економским односима, који се континуирано развијају. Биће обухваћено и питање испоруке гаса и гасовода Јужни ток. Пошто ће Путин боравити у Бечу мање од једног радног дана, наведене теме разговора су више него довољне за размену мишљења.

Владимир Путин ће бити примљен у Бечу уз војне почасти пред резиденцијом савезног председника у Хофбургу, и традиционално ће положити венац пред споменик војницима Црвене армије на Шварценбергу.

За разлику од Брисела, Вашингтона или Лондона, током протеклих неколико месеци из Аустрије се нису чуле претње увођењем санкција против Русије. Сви утицајни аустријски политичари и већина бизнисмена су реалисти. Посета Путина значи да аустријске власти по наредни пут наглашавају своју позицију, у складу са којом - у кризном периоду дијалог је важнији, него икада. Томе доприноси и неутралност Републике Аустрије, која је зацртана Уставом земље. Млади министар спољних послова Себастјан Курц износи, да је у тежњи мирног решавања украјинске кризе неопходно имати отворене све канале комуникација и доприносити смањењу затегнутости.

Познато је, да су владе и САД, и, колико год то необично било,- Пољске, онерасположене овом посетом Путина Бечу. О томе, са благом иронијом јављају аустријска јавна гласила. Један бечки лист констатује, да администрацију САД и владу Пољске, изгледа далеко не одушевљава позив савезног председника Фишера Путину да посети Аустрију. У том контексту помиње се писмо немачког читаоца немачког листа Франкфуртер алгемајне цајтунг: Запад, посебно САД, толико су испуњени убеђењем у апсолутно савршенство својег мишљења и својих вредностим да нису у стању ни да замисле, да други људи могу да имају друге приоритете. Уосталом, добро обавештени политички посматрачи у Бечу потврђују, да је посета Путина Аустрији била усаглашена како са политичким снагама унутар земље, тако и са најважнијим земљама-чланицама ЕУ, укључујући Немачку и Француску. Пољску је можда наљутило то, да Беч на њу није обратио пажњу, а што Сједињених Америчких Држава тиче, - они уопште не спадају у чланове Европске уније.

Наравно, да Аустрија принципијено неће одступити од ЕУ-линије према украјинској кризи. Из тог разлога Путин ће обавезно саслушати мишљење аустријских партнера и упознати их са руском тачком гледишта. Беч неће прекршити општеевропску дисциплину, али неће ни узалудно претити санкцијама, захтевати јачање војног присуства на ганици НАТО-а и Русије, Украјине или Белорусије. Хајнц Фишер, као домаћин, у најчитанијем аустријском листу Кронен цајтунг наглашава, да ће се на тај начин Аустрија држати свог мишљења, - да су дијалог и спремност за преговоре, укључујући и са Русијом, у овим околностима од посебног значаја. Познати аустријски експерт за спољну политику Курт Зајниц пише: Аустрији преостаје са задовољством да истакне, да смо се на високом међународном нивоу поново присетили своје пређашње улоге градитеља мостова. А то је битан чинилац безбедности, а уједно, и то не на задњем месту,- угледа Аустрије у осталом свету.

Игор Белов,