Николај Други - велики пријатељ србског народа

23-06-2014 10:47:27 | | Глас Русије, фото: Саша Гашић/ vostok.rs |

Откривен споменик руском цару Николају Другом у Бањалуци


У главном граду Републике Српске је откривен споменик великом србском пријатељу, руском цару Николају Другом. Откривање споменика пада и на веома значајни датум, односно на стогодишњицу почетка Првог светског рата. Те 1914. године Аустро-угарска је је започела дуго припремани рат против Србије. Рат је добио и пуну подршку тадашње Немачке. Принц Александар Карађорђевић се је обратио цару Николају Другом. Николај је одмах одговорио да Русија неће бити остати равнодушна према судбини Србије. По његовом наређењу почела је мобилизација против Аустроугарске. Као одговор на то, Немачка је објавила рат Русији.

Народ Републике Српске и Србије веома поштује сећање на цара Николаја Другог. И свети владика Николај србски је писао, "Велики дуг наш је пред Русијом. Може човек бити дужан човеку и народ народу, али дуг којим је Русија обавезала србски народ 1914. године тако је огроман да њега не могу вратити ни векови ни поколења."

Иницијативу за откривање спомника су покренули Руско војно историјско друштво, Руски институт за стратешка истраживања и кабинет председника Републике Српске.

Аутор споменика је Зураб Церетели, председник Академије уметности Руске Федерације који се је обратио следећим речима:

- Веома ми је драго што ће у тако чудесном граду стајати Николај Други. Било ми је веома драго када су са ваше стране дошли у Москву и замолили пројекат. Руски народ вам предаје цара, нашег омиљеног цара.

Начелник Сектора анализе и процена руског института за стратешка истраживања Риси Пјотр Валентинович је истакао да је то човек који је највише учинио за Русију, словенство и православље те се поклања србском народу и Републици Србској зато што они поштују успомену на руског цара.

На церемонији отварања Председник Фонда Свети Василије Велики, Константин Малофејев је истакао следеће:.

- Драги пријатељи, желио бих да покажем једну занимљиву паралелу између откривања споменика и текућих политичких догађаја. Ви знате да се на истоку Украјине у Новорусији сада води рат. Најпознатији руски јунак тог рата Игор Стрелков који је тада још увек био студент, отишао је из студентске клупе да ратује у Босну. Ратовао је у вашим редовима пре 15 и двадесет година и ту је добио прве часове јунаштва. Сада знате да се он у граду Славјанску супроставља силама противника које су шездесет пута моћније. Али он је научио да не одступа. Хвала вам за ту лекцију. Рекао бих још да је пре 200 година, када је кнез Пантелкин освојио те земље, оне се тада нису звале Новорусија него Нова Србија, зато што је много Срба досељеника живело тамо. Живела Србија, живела Русија.

Заменик министра културе Руске Федерације Григориј Ивлиев:

- Поштоване даме и господо, откривамо споменик руском цару који је најдубље схватио заједничку страну заједничог интереса руског и србског народа и откривамо споменик човеку који је донио одлуку која симболише то вековно пријатељство. Он је испунио тај словенски завет који је на њега пренесен од предака и дао нам завет да чувамо то пријатељство. Уверени смо да ће лик цара за грађане Бањалуке и Републике Српске бити веома близак. Око овог споменика се је ујединило руско друштво. Споменик је симбол нашег садашњег и будућег пријатељства.

Помоћник председника Руске Федерације Игор Шчогољев:

- Драги србски пријатељи, већ је много речено о истпорији и о пријатељству наша два народа и о догађајима на србској земљи пре 100 година. Ово је први споменик Николају Другом који је направљен у Европи. Ми живимо у време када је савремена цивилизација одучила људе да верују једни другима. Нас уче да ступамо у брак чак путем адвоката. Пре сто година Русија није била везана са Србијом нити политички нити путем неких споразума. Зато је ступање Русије у рат био акт љубави и пријатељства. И таквих актова је било много. Храбра борба Српске војске на реци Дрини, дали су Руској војсци могућност да изврши мобилизацију. Евакуација србских војника на Крф је била могућа само зато што је то руски цар условио. Многи Срби век пре тога су се борили у Руској армији, а после су се многи Руси борили на србској страни. И на крају двадесетог века Руси су се заједнички борили са Србима. Високо ценимо подршку коју су нам Срби дали за догађаје око Крима. Зато овај споменик није само споменик историје, то је споменик нечему што постоји изван временских граница. То је споменик нашег пријатељства и братске љубави. Да живи србски народ и Русија!

Председник Републике Српске Милорад Додик међу приоритетима политике Републике Српске ставља одржавање и проширење што бољих односа са Русијом.

Имамо велику прилику да се само делом одужимо великом цару и великом руском народу и руској држави који су нам пружили подршку у одлучујућим данима за србски народ. Ово је дио манифестације обележавање почетка Великог рата у којем су Срби несумљиво били највећи страдалници. О томе говоре несумњиве историјске чињенице које нису поклекле пред ревизионизмом последњих дана које би да србски народ ставе на ону нит повезаности кривице за Велики рат, што је наравно историјска неистина. Србски народ је бранио своју земљу, а атентатом у Сарајеву је бранио своју слободу. Србски народ је једини народ у историји који је своју државу ослобађао са територије других земаља. Имамо част да откријемо споменик, са посебним задавољством и захвалношћу руском народу, руској држави и руском председнику Путину, за сву сарадњу и подршку у овом времену. Наша политика је јачање наше аутономије и градња нашег субјективитета све до стварања услова за независност Републике Српске. То мора буде наш циљ. То не може бити за дан, два или пет. Морамо показати стрпљење и одлучни смо да идемо тим путем и он је једини који може осигурати наш постанак. Савезништво са Руском федерацијом нам даје нову историјску снагу да се крећемо путем слободе и да градимо Републику Српску како ми желимо.

Откривању споменика је присуствовао велики број угледних званица: заменик министра културе РФ Григориј Ивлиев, председник Академије уметности РФ Зураб Церетели, председник Руског института за стратешке студије РИСИ Леонид Решетњиков, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко, председник УО Православне фондације "Василиј Велики" Константин Малофејев, помоћник председника РФ Игор Шчогољев, члан Сената Републике Српске, академик Јелена Гускова, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и многе друге личности из јавног живота, као и многобројни грађани Бањалуке.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_06_23/Nikolaj-Drugi-veliki-prijatelj-srpskog-naroda-6890/?slide-4