”Опраштање словенске жене” од србских трубача руској публици

24-06-2014 08:00:02 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Међу великим догађајима у Години културе у Русији је 5. Међународни словенски форум уметности Златни Витез. Он је окупио учеснике из Русије, Белорусије, Украјине, Бугарске, Србије. Србију ове године представљало је између осталог неколико музичких колектива, међу њима троструки победник фестивала Гуча, оркестар трубача Дејана Јевђића.

Још на московској конференцији за штампу која је најавила фестивал, Николај Бурљајев је обећао да ће овај колектив одушевити читав Северни Кавказ. Како је било у ствари? Дајемо реч руководиоцу ансамбла Дејану Јевђићу.

- Ово је већ трећи пут да гостујемо у Русији. Стварно смо били примљени и прихваћени са великим одушевљењем. Два пута сам био у Москви. То су били фестивали везани за србско - руско пријатељство, хуманитарни концерти и фестивали. Руси су нарочито били одушевљени када смо засвирали познати марш „Опраштање словенке“. Људи нису могли да верују да ми то можемо да одсвирамо. Поготово што испред себе нисмо имали ноте као професионални музичари. Тако да је то било изненађење за све. За великим одушевљењем су прихватили и нашу музику. Њима су већ познате српске хитове које је и Горан Бреговић широм света пре нас свирао. Тако да људи већ то познају. Наш оркестар постоји петнаест година, имали смо прилике да гостујемо широм Европе и света. Али ја бих нарочито истакао да је за мене највиша част и задовољство било то гостовање у Русији. Три пута досада смо били и надам се да ће још бити прилика да ми долазимо у Русију. То је велика земља, људи су веома гостопримни и љубазни, осећа се ту нека посебна енергија. Тако да надам се да ћемо опет доћи у Русију.

Ставропољска покрајина на чијој територији се одвијао актуални словенски форум уметности, познат је по својим минералним изворима. На његовој територији налазе се многобројна лечилишта, таква као што је Кисловодск, Јесентуки, Пјатигорск. Последњи је везан за име великог руског песника Михаила Љермонтова. Ове године обележава се 200-годишњица његовог рођења. Љермонтов је учествовао у крвавом кавкаском рату, али иронијом судбине погинуо је од руке свог верног пријатеља, официра Николаја Мартинова.

О животу песника у Совјетском Савезу био је снимљен филм Љермонтов, где је Николај Бурљајев играо главну улогу. Снимање се одвијало у Пјатигорску. Зато је за председника Златног Витеза ово место посебно драго. Он је пожурио да упозна госте фестивала са музејом Љермонтова у Пјатигорску. Музеј је оставио дубоки утисак на Дејана Јевђића.

- Сазнао сам да је Љермонтов био врло млад песник, са 26 година, да је несретним случајем изгубио живот и да је оставио велики траг у руској прози и поезији, у целој руској историји. Чујем и да једна улица у Београду носи име Љермонтов. Тако да сам се ја изненадио и одушевио сам се да се налазим на једном месту одакле потиче велики писац, песник, познат широм Русије и света.

Сам фестивал Златни Витез добро је познат Дејану Јевђићу. Његов земљак, режисер из Пожеге Дејан Петровић два пута је награђиван на форуму. У његовој колекцији су две статуете витеза — златна и бронзана. Код себе у Пожеги Дејан Петровић је отворио филмски клуб Златног Витеза. Није заобишла награда ни трубачки оркестар. За време нашег разговора Дејан Јевђић је саопштио вест коју је добио.

- Мени су рекли пошто смо ми отуд отпутовали раније да је Николај Бурљајев одлучио и да је послао мени специјалну диплому у знак захвалности на учешће у „Златном витезу“. Ја не знам о чему се ради док се не будем видео са људима у Београду. Али сам накнадно обавештен да је припремљена плакета и статуа којом је одлучио да награди мој оркестар по питању фестивала.

Тренутно се сазнало да је оркестар трубача Дејана Јевђића заиста награђен златном дипломом За лични допринос одржавању 5. словенског форума уметности. Честитамо музичком колективу из Србије и желимо музичарима нове стваралачке успехе и нове сусрете са Русијом!

Григориј Соколов,