Примирје у Украјини постигнуто захваљујући саставу делегације

25-06-2014 09:39:40 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


На истоку Украјине важиће примирје до 27 јуна. Снаге Самоодбране обавезују се да прекину ватру, изјавио је у Доњецку на преговорима о регулисању конфликта на југоистоку Украјине, на којима су учествовали представници Москве, Кијева, ОЕБС-а и самопроглашене народне републике - премијер Доњецке народне републике Александар Бородај.

Примирје, које је постигнуто на истоку Украјине до 27. јуна може да створи услове за почетак мирног дијалога у земљи, то је постигнуто захваљујући репрезентативном саставу преговарача, сматра председник Савета за спољну политику и одбрамбену политику Фјодор Лукјанов.

„Овај покушај је квалитативно другачији од било чега раније. Први пут као преговарачка страна појављују се представници Доњецке народне републике, чију одређену политичку одрживост Кијев тако посредно признаје. Као друго, тамо су била присутна два човека, који могу да процес преокрену у нешто структурисано, сматра Лукјанов.

Он је истакао бившег шефа кабинета председника Леонида Кучме Виктора Медведчука, кога добро познају у Москви. „Он у Украјини има репутацију сасвим проруског политичара, али при томе је управо украјински политичар, део политичког система земље. Односно то је реалан покушај да се започне разговор, који је одобрен на највишем нивоу у Москви, и прихваћен у Кијеву. На страни Петра Порошенка учествује његов бивши шеф Леонид Кучма, што такође показује озбиљност планова“, наглашава експерт.

Још једним важним актером у дијалогу, Лукјанов је назвао посланика лидера покрета Југоисток Олега Царјова. „Његово учешће делимично решава проблем, који је постојао до сада, одсуство личности на страни снага самоодбране, каже политиколог.

Лукјанов сматра да се примећује могућа архитектура преговарачког процеса, међутим говорити о неким гаранцијама, по његовом мишљењу, сувише је рано.

Читајте више наУкрајина из минута у минут