Мешање САД у послове других држава ствара лажни осећај безбедности

25-06-2014 09:46:38 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Danichev/ vostok.rs |


Шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски је ових дана у приватном разговору изјавио да пољско-амерички савез штети његовој земљи.

Многи политиколози сматрају да министра овакве изјаве могу коштати каријере. Ипак, према речима оснивача wideawakenews.com Чарлса Мекграта, забринутост пољских политичара је сасвим јасна, јер мешање САД у послове других држава врло често скупо кошта те земље.

Изјаве министра спољних послова Пољске о томе како је Пољска „сервис“ Американцима, многи сматрају ризичним и могуће је да ће шефа пољске дипломатије довести у непријатан положај. Пољски часопис је дошао до снимка на ком политичар говори да је сарадња са САД бесмислена. Судећи по транскрипту, дипломата није бирао речи, описујући своје виђење односа Пољске са САД. Није било званичног коментара поводом ове публикације, мада оснивач wideawakenews.com Чарлс Мекграт сматра пољски лидери имају све потребне чињенице да управо тако оцењују пољско-америчке односе.

„Алијанса Пољске и САД ништа не значи. Ми ћемо се посвађати и са Русијом и са Немачком…и мислимо да је све дивно, јер ми рачунамо на Американце. Губитници. Потпуни губитници“, рекао је у телефонском разговору министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски.

„Присуство САД ствара лажни осећај безбедности. Ирак то најбоље илуструје. Погледајте шта је остало од Ирака, а САД су тамо 10 година водиле рат против тероризма. И онда су отишли и оставили после себе наводно стабилну владу која је састављена од Ирачана који раде на добробит Ирачана. Тамо је тотални хаос!“, сматра оснивач wideawakenews.com Чарлс Мекграт.

„Данас помоћу пореских обвезника САД помажу дестабилизацији законски изабране владе Украјине. А Европа истовремено мора да брине о својој енергетској будућности, јер неко диже у ваздух руске гасоводе. Зато ја, стварно, сматрам да те отворене речи много говоре о томе шта саса брине људе, у крајњој мери, руководство Пољске“, сматра експерт.

Редакција часописа „Впрост“ је раније добила снимке прислушкивања неколико високих чиновника. За сада је објављено само неколико делова разговора Сикорског. Шеф пољске дипломатије тврди да је спољна политика премијера Доналда Туска и министра националне одбране Томаша Семоњака погрешна, а да „пољско-амерички савез ништа не вреди“.