Протојереј Лоргус: Украјина је жртва истог мита као и Русија 90-их

25-06-2014 10:14:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Украјини је на делу мит о „елдорадо евроинтеграцији“, без обзира на то што милиони Украјинаца живе и раде у Европи, рекао је у интервјуу за РИА Новости ректор Института хришћанске психологије, протојереј Андреј Лоргус (Руска православна црква).

Мит о Елдораду

„Западни део Украјине, који је ушао у састав СССР 1939. године, је себе увек сматрала делом Европе и, наравно, да се позитивно односила према европским интеграцијама, без обзира на цену. Иако су по животном стандарду Лавов, Ивано-Франковска област, Карпати испод Румуније и Бугарске, они су, свеједно – Европа. Тако да су они знали на шта иду. И они би се лакше интегрисали. А, што се тиче централне Украјине, онда, наравно, тамо дејствује мит“, рекао је Лоргус.

Он сматра да порекло тог мита иде од наше заједничке са Украјином совјетске прошлости,када је због изолације СССР-а свака совјетска породица, од Москве до Магадана, мислила да ако је човек отишао у иностранство, посебно у Америку, он је одмах богат. Тај мит да је западни начин живота толико јак, добар и сладак, да и код нас, ако само пожелимо, може наступити „златни век“, је коштао Русију великих разочарања 90-х година, али се показао као врло жилав, сматра свештеник.

Према његовим речима, Украјинци који су живели и радили у Европи добро знају како се тамо зарађује новац. Они јако добро схватају која је њихова корист, а која штета од европских интеграција. То је неколико милиона људи у Италији,Пољској, Чешкој, Аустрији, Немачкој, Енглеској, који су се прилично добро интегрисали у европске услове.

„Управо су они и њихове породице, које живе у Украјине, и били за интеграцију, јер је слободно кретање за њих био услов да се сачува успешан посао у Европи. Њих је интересовао само тај аспект интеграције, и поштено говорећи, тако су хтели и Европа и Украјина“, истакао је свештеник-психолог.

Митови ратног доба

Лоргус сматра да мит о Елдораду ради само у условима релативно мирног социјалног простора. А револуција или рат су панична стања, у којима раде други механизми и рађају се други митови. „Рат је, пре свега, луди, панични страх“, истакао је сабеседник РИА Новости.

Према његовим речима, људи који су прошли кроз убиство другог човека губе важну компоненту људске личности – осетљивост на бол другог и на властиту бол. Они могу да се понашају тако да то реално представља опасност за њихов властити живот, а тим пре за туђи живот. И неки људи не могу да изађу из тог стања. „У суштини, таквом човеку је потребно указати врло интензивну и комплексну помоћ, како би се вратио људском начину живота“, рекао је Лоргус.

Али, ако човек нема те помоћи, или је одбија, он постаје зависан од „ратног адреналина“. И стално га тражи. Тако се појављује „комплекс Че Гевари “: ако не уништимо митолошке непријатеље, они ће нас све претворити у робове – ми морамо да их уништимо, да онда они не би уништити нас. „То је посао мита“, додао је он.

Митолошки стах, према његовим речима, је врло реалан и необично јак. Да би се од њега избавили потребан је огроман рационални и духовни рад – рад образовања, рад над самим собом, рад личности.

Читајте више наУкрајина из минута у минут