Владимир Путин: Ми ћемо увек бранити Украјинце који себе сматрају делом руског света

25-06-2014 01:57:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин се налази у званичној посети Аустрији. Данас је имао преговоре са својим аустријским колегом Хајнцом Фишером. После преговора су уследиле изјаве за медије.

Председик Аустрије је на самом почетку свог обраћања истакао важност решавања украјинске кризе. „У Украјини је могуће само мировно решење. Ја поздрављам предлог Путина да укине право од СФ, које му омогућава употребу руске војске на територији Украјине“, рекао је Хајнц Фишер.

„Наше оцене ситуације у Украјини се подударају“, рекао је Владимир Путин. „Имам актуелне информације о томе да се у једном од најпроблематичнијих места, код града Славјанска, сада воде борбе. Тамо је извршен десант и већ има људских жртава. То је тужно. Ипак се треба трудити да декларације прате и конкретни кораци, јер у супротном случају ни један проблем неће бити решен“, рекао је шеф државе.

Одговарајући на питање аустријског новинара, Владимир Путин је истакао неопходност почетка реалних преговора. „Ми сматрамо да седам дана примирја није довољно. Потребно је почети са суштинским преговорима“, рекао је он.

„Јуче је дошло до првог директног контакта. Јуче су први пут сели за сто преговора. Дијалог је почео и то је изузетно важан моменат“, истакао је Путин.

Руски новинар је питао председника Аустрије о евентуалном увођењу санкција. „Нико не добија од санкција. Видећемо, можда ћемо ми пронаћи решења која боље одговарају ситуацији“, изнео је Фишер своју позицију.

Шеф руске државе је испричао о свом писму упућеном Савету Федерације, где је он замолио да се укине право, које је раније добио, на увођење руске војске на територију Украјине. „Моја молба да добијем такву дозволу је била поводом догађаја на Криму. Ми смо користили наше војне јединице како би заштитили слободу избора становника Крима. На Криму није било борбене употребе руских снага – и хвала Богу“, истакао је Владимир Путин.

Путин је, такође, прокоментарисао и мировну иницијативу председника Порошенка. „То што је урађено није довољно за излазак из кризе. То није пут ка миру, али јесте важан корак у потребном правцу“, рекао је шеф државе.

Према речима председника Русије, Москва ће наставити да пажљиво прати ситуацију у Украјини. „Ми ћемо увек бранити етничке Русе и тај део украјинског становништва које себе сматра делом руског света“, рекао је Путин.

„Ми нисмо постављали никакве услове у току преговора између кијевских власти и истока Украјине. Пре свега због тога што Русија није једна од стана у конфликту“, рекао је Путин на прес-конференцији у Бечу.

Он је истовремено истакао да је неопходно да почну преговори „о будућем уређењу саме Украјине и да се обезбеде законска права и интереси људи на југоистоку земље“.

Владимир Путин је, такође, подсетио и о спору око пројекта Јужни ток. „Они хоће да осујете овај уговор. То је обична конкурентска борба“, закључио је председник Русије.

Читајте више наУкрајина из минута у минут