Изјаве Кијева о могућем укидању примирја представљају провокацију

25-06-2014 11:31:42 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/President of the Ukraine Pres |


Порошенко је у уторак увече на састанку са командом војних структура наредио да се без оклевања отвори ватра у случају да снаге Самоодбране прекрше примирје. Шеф државе није искључио могућност превременог укидања режима прекида ватре.

Изјаве председника Украјине Петра Порошенка о могућем превременом укидању режима прекида ватре на истоку земље делују неодговорно и провокативно у контексту одлука председника РФ Владимира Путина да се одрекне права да употреби оружане снаге на украјинској територији, сматрају руски политиколози, које је анкетирала агенција РИА Новости.

Порошенко је у уторак увече на састанку са командом војних структура дао наредбу да се без оклевања отвара ватра, ако снаге самоодбране буду прекршиле примирје. Шеф државе није искључио могућност да режим прекида ватре може превремено укинут.

При томе раније у уторак Путин је предложио Савету Федерације да укине одлуку од 1. марта „о коришћењу оружаних снага РФ на територији Украјине“, донету после смене власти у Кијеву, коју Москва сматра државним ударом. Предлог шефа државе биће размотрен у горњем дому парламента у среду, 25. јуна.

Колика је цена Порошенкових обећања?

Политиколог Александар Коњков назвао је изјаву Петра Порошенка провокацијом.

„То је свакако, провокација, кршење одређених договора. Доносећи такве сложене одлуке, као што је проглашење примирја у условима вишемесечних борбених дејстава, грађанског рата, председник Порошенко је требало да има у виду, да овде неће све ићи глатко“, нагласио је он.

По мишљењу Павла Свјатенкова Порошенкова изјава говори о томе да је цена обећања украјинских власти прилично ниска.

„Мислим да је овде у основи склоност лажима актуелних украјинских власти. Сви одлично знају цену обећања и Турчинова (председник парламента) и Порошенка. Та цена је прилично ниска“, рекао је он.

Одговор на Путинову одлуку

Свјатенков сматра да је на Порошенкову изјаву утицала одлука Путина да укине право РФ на улазак оружаних снага у Украјину, које му је дао Савет Федерације.

„По мом мишљењу, руски врх треба да пошаље јасан сигнал украјинском руководству да је та мера донета како би се постигао мирни договор и уопште не значи за украјинске власти имају одрешене руке за обнављање војне операције против Доњецке и Луганске народне републике, рекао је он.

Коњков је нагласио да је Порошенко сам инсистирао да Русија одустане од употребе оружаних снага у Украјини.

„Након што се Путин одлучио на тај корак, дају се својеврсне провокативне изјаве о укидању примирја, то је неодговорно и ружно, и представља једнако непоштовање партнера, као и својих грађана, који би желели да добију макар некакав предах после вишемесечних догађаја, сматра експерт.

Читајте више наУкрајина из минута у минут