Налазите се на страници > Почетна > Блог > Арктички планови Русије

Арктички планови Русије

26-06-2014 08:35:21 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Anna Yudina/ vostok.rs |


Арктички шелф је стратегија развоја Русије као велике енергетске силе. Као што се зна, у приобалним водама Арктика откривена су велика налазишта нафте и гаса.

Према различитим оценама, у региону може да се налази до четвртине свих светских резерви сировина. Русија већ реализује један од арктичких пројеката. Гаспром у Печорском мору вади нафту. На реду су пројекти компаније Росњефт. У наредних 20 година компанија намерава да уложи у развој Арктичког шелфа 400 милијарди долара.

Важност арктичких резерви тешко је преценити, говоре експерти. Али, не смеју се потценити ризици са којима се суочавају освајачи арктичких недара. Потребно је узимати у обзир и ризике са којима се суочавају покоритељи арктичких недара. Треба узимати у обзир производну цену вађења нафте и гаса у разним регионима. Тако цена ”најлакше” нафте која се вади у Саудијској Арабији мања од 4 долара за барел. У Арктику је то 30 долара. Идатле и огромне суме финансирања пројеката. Ипак, за Росњефт није посебно тешко да привуче планирани обим инвестиција, сматра професор Високе школе економије Олег Матвејчев.

- Росњефт је највећа светска компанија која је снабдевена свим могућим активима, гаранцијама. За њу ће се наћи кредитни ресурси. Шта више, западне банке конкуришу између себе. Постоје арапске банке које ће са задовољством дати кредите, кинеске банке, индијске. Пројекти компаније Росњефт увек ће са задовољством финансирати.

Росњефт има велике планове за арктичке пројекте које намерава да реализује са америчком компанијом Ексон Мобил. Реч је у првом редо у нафтним налазиштима у Карском мору. Ови пројекти ће бити реализивани, чак без обзира на неповољне услове — ниску просечну годишњу температуру, поларну ноћ, морски лед. За Арктик се ствара платформа посебне форме са снажном заштитом која је у стању да се супротстави свим незгодама, истиче заменик директора за науку Арктичког и Антарктичког научно-истраживачког института Александар Данилов. Оцењујући резерве арктичког шелфа, експерти не наводе тачне цифре, пошто оне тек треба да буду доказане. Ипак прелиминарни подаци говоре да освајање Арктика може да буде врло повољан посао:

- Арктик још није до краја изучен. Али то што је већ познато дозвољава да се говори о озбиљним резервама нафте у арктичком шелфу. Оне су огромне. Већ преминули геолог, академик Игор Грамберг, говорио је да је Северни Ледени океан нафтни и гасни басен. И нови подаци о потенцијалним локалитетима то потврђују.

Сада се Запад свим силама труди да изолује Русију као испоручиоца. Европу и САД веома брине зависност било које државе од руске нафте и гаса. Брисел и Вашингтон наговарају европске и азијске земље да упркос сопственој користи увозе нафту и гас из алтерантивних извора, одустајући од сарадње са Русијом. Али политички притисак често слаби пред економском користи. Која земља ће пожелети да пребацује своју економију, на пример, на скупљи компримовани гас из Америке, ако постоји руски по повољнијој цени?

Тржишта за пласман за акртичку нафту и гас су већ скоро одређена. Најперспективнији су несумњиво Азија и Европа. И маршрута за транзит је већ одређена — руски Северни морски пут који ће омогућити да се битно смањи време транспорта и трошкови.

Олег Обухов,