Шта Срби могу да очекују од Тонија Блера?

27-06-2014 09:36:21 | | Глас Русије, фото: Ројтерс/ vostok.rs |

Његово саветовање ће коштати неколико милиона фунти годишње


Спрега бизниса и политике достиже свој врхунац у XXI веку. Као добар пример тог феномена може се навести бивши премијер Велике Британије Тони Блер који, како преносе медији, у блиској будућности може постати саветник нове српске владе. Од када је 2007. године напустио канцеларију у Даунинг-Стриту №10, он је успео да од свог имена створи бренд.

Активности које предузима Тони Блер у сфери економског и финансијског консалтинга, након напуштања функције премијера, заиста су за причу. Он се налази на челу компаније Tony Blair Associates која врши саветовања, између осталих, влада Кувајта, Бразила, Колумбије, Казахстана, као и великих финансијских гиганата као што су: инвестициони фонд из Абу Дабија Mubadala, америчка банка JP Morgan, јужнокорејска нафтна компанија UI Energy Corporation и осигуравајуће друштво Zurich Financial Services. При том, Блер остаје специјални изасланик „квартета“ ЕУ, Русије, САД и УН за решавање блискоисточне кризе, активно користећи политичке везе у интересу сопственог бизниса.

Блерово име се посебно везује за послове везане за нафтну индустрију. Он је често био критикован за лобирање интереса западних нафтних копанија од тренутка инвазије Ирака 2003. године. Након повлачења са функције премијера 2007. године, Блер је редовно посећивао Либију, поставши „породични пријатељ“ Моамера Гадафија. 2010. године Гадафијев син Сејф-ел-Ислам обелоданио је да је Тони Блер финансијски саветник његовог оца и државног инвестиционог фонда Libyan Investment Authority, под чијом контролом су се налазили нафтни активи земље. Када се Гадафи нашао у немилости западних сила, Блер је, наравно, порицао да је уопште радио за пуковника, док је његов други клијент JP Morgan одмах узео учешће у општем развлачењу либијских актива.

Ако је у Либији радио у тајности, Блер је у Абу Даби путовао не само у својству мировног изасланика већ и као саветник за глобалну стратегију инвестиционог фонда Mubadala за шта је добијао хонорар у висини од 1 милион фунти годишње. Он је помогао фонду да добије једно из највећих нафтних поља у Ираку, истовремено склопивши посао са Гвинејом, чију владу је такође саветовао, за експлоатацију боксита и алуминијума у вредности од 5 милијарди долара. То је био отворени конфликт интереса јер је у тим преговорима представљао и купца и продавца. Тај фонд је данас присутан и у Србији...

Добар пример конфликта интереса описује и догађај из 2009. године у Катару. Блер је допутовао у ову блискоисточну земљу у својству изасланика „Квартета“. На путовању, Блера је пратила свита дипломата, као и Џонатан Пауел – старији саветник за комерцијална питања у консултантској фирми Tony Blair Associates. Политичар је од емира добио уговор за критичку анализу економског плана Кувајта Kuwait Vision 2035. Вредност уговора – 27 милиона фунти.

У 2011. години Тони Блер се појављује и у богатом нафтом Казахстану. Он се налазио на челу групе саветника председника Нурсултана Назарбајева који су се бавили економским реформама земље. Тај уговор је коштао Казахстанце 16 милиона фунти стерлинга (25,7 милиона долара). Како је писао лист The Times, Блер је требао да утиче на Казахстан да напусти Царинску унију.

Преко своје добротворне организације Africa Governance Initiative бивши премијер саветује афричке земље у развоју: Руанду, Либерију, Јужни Судан и Гвинеју. На црном континенту путеви су му се укрстили са Кином, која ја одавно заинтересована за инвестирање у Африку. Блеру су чак предложили да постане старији саветник Excellence Club - елитне групе пословних и политичких лидера, који се налази у Пекингу.

Од прошле године Блер саветује и владу Албаније у спровођењу реформи на путу ка ЕУ. То исто сада очекују и у Србији. Љубопитљиво је, шта могу да саветују Енглези о уласку у ЕУ, пошто се са правом сматрају евроскептицима? Осим тога, у овим земљама нема нафте, што посебно интересује Блера. Можда је његово присуство у Србији у интересу његових клијената, као што је фонд Mubadala, са којим и премијер Александар Вучић има специјалне везе? Све у свему, судећи по сличним уговорима које је британски политичар раније склапао, његово саветовање ће коштати порезке обавезнике Србије најмање неколико милиона фунти годишње.

Милена Цмиљанић,