Русија-НАТО: Када нема међусобног поверења...

24-06-2014 10:07:39 | | Глас Русије, фото: East News/NIDS/NATO Media Library/ vosto |


Као што се зна, 24-25. јуна у Бриселу ће бити одржан састанак шефова дипломатије земља Северноатлантске алијансе. Глава тема је криза у Украјини.

Шта конкретно може тамо да се разматра? - питали смо Бориса Шмељова, руководиоца Центра за политичка истраживања у Москви.

- Како ми се чини, тамо ће бити размотрен комплекс проблема везаних за стратегију у тактику Алијансе, сматра професор Шмељов. На многобројне молбе Кијева према Западу, вероватно ће бити донете одлуке о упућивању у Украјину инструктора НАТО-а ради предстојеће модернизације украјинске армије, као и о увећању броја украјинских официра, одабрних ради школовања у колеџима земаља Алијансе.

Због тешке ситуације на истоку и југу земље, Кијев жели да на територију Украјине буду уведене међународне мировне снаге, наставља Борис Шмељов. Мада за то је потребна одлука СБ У, као и сагласност Русије, која је заинтересована страна. Значи, потребни су преговори! Али све је агресивнија реторика Запада у погледу Москве, све јаче се осећа неповерење између Русије и Алијансе. Могуће да НАТО вешто користи кризу у Украјини ради реализације планова померања својих војних база на Исток. Посебно активо подржавају ову идеју, као и увек, земље Балтика и Пољска.


Управо недостатак поверења између РФ и НАТО довео је до замрзавања многих корисних заједничких програма. Ниво неразумно и неповољно за све нас пада до нивоа односа из доба хладног рата, сматра професор Борис Шмељов из Москве.

Питали смо председника президијума Савета за националну и одбрамбену политику РФ, главног уредника листа Русија у глобалној политици Фјодора Лукјанова: да ли може да се очекује превладавање негативних тенденција у односима између РФ и НАТО-а? Посебно између Москве и Вашингтона?

- Не мислим да сада то може да се очекује, не — одговорио је политиколог. Ми смо ступили у фазу хладнијих односа, чак у хладну фазу, али то је системска криза пре свега са САД. Она није тако импулсивна као што је било 1999. године, када су амерички авиони бомбардовали Србију, чак није таква каква је била 2008. због војних догађаја на граници РФ и Грузије. Сада је регистар наших односа пребачен са партнерства на конфронтацију, истина, не у оном облику као што је било пре 30 година. Али то је системска криза. И она више не зависи од тога шта се дешава у Украјини. Чак ако тамо наступи затишје и ситуација буде стабилизована, што не искључујем, све једно односи Москве и Вашингтона, Русије и НАТО-а се неће вратити ономе што је било пре украјинске кризе. Они све већ диктирају и мотивишу другом логиком: не партнерства, већ конфронтације. И треба схватити: чија је у томе кривица? У сваком случају предстоји велики аналитички рад. А што се тиче састанка министара иностраних послова НАТО земаља у Бриселу, несумњиво тамо ће се поново чути оштри напади на рачун Москве, у то нема сумње — рекао је Фјодор Лукјанов, шеф Савета за спољну и одбрамбену политику РФ, главни уредник листа Русија у глобалној политици.

Ирина Чајко,