Украјински пиони у великој игри

24-06-2014 10:09:49 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/President of the Ukraine Pres |


Наде које су полагали многи у украјинског председника Петра Порошенка изгледа нису се оправдале. Уместо дугоочекиваног мира који је Порошенко обећао до свог избора на дужност шефа државе, Кијев је само ојачао своју војну реторику.

Чак примирје које су објавиле украјинске власти не поштује се углавном. А како сматрају неки експерти, оно је било потребно Кијеву само да прегрупише своје трупе. И паралелно са тим украјинска администрација наствља да чини нагле потезе у погледу Русије. Низ провокације — почев од боје коју су хулигани у Кијеву бацили на руску амбасаду, па до гађања царине у Ростовској области из минобацача, које, на срећу, није изазвало ни једну смрт — није најбољи скуп чак за млаке кијевске политичаре. Ипак сада су они решили да крену управо путем заоштравања односа са Москвом, сматра директор Института за руску емиграцију Сергеј Пантелејев.

- Стварајући лик непријатеља, уводећи га у свест обичних Украјинаца, могу се врло лако пребацити сви проблеми управо на овог непријатеља. Људи знају да је за све крива Русија. Она затвара гас, шаље териристе, анектира територије, а руски тенкови већ газе украјинску земљу. Људи не мисле о томе да је сопствена држава била неспособна, данас у Украјини нема праве легитимне власти Државне институције су разорене, масовно се крше људска права.

Одлучивши се да крене путем провокација, Кијев ризикује да одведе земљу у нови ћорсокак. Излазак из њега тешко да ће проћи без нових жртава. Мада тешко да о томе мисле Петар Порошенко и Арсениј Јацењук. Узимајући у обзир њихову прозападну оријентацију и клањање политици САД, они ће и даље чинити све што им нареди Стејтдепартмент.

Ипак развој украјинског правца није ни из далека најбоље решење америчких фактора. Према мишљењу шефа катедре за земље постсовјетског простора РГГУ Александра Гушчина, Вашингтон се преише уживео у увођење контролисаног хаоса у Украјини и пропустио је терористе у Ираку:

- Политика САД сада се налази у сложеном положају не само због Украјине. Читв низ региона света налази се у кризи, не у последњем реду зато што је Америка спроводила кратковиду политику. Многи сматрају да заглибивши се у Украјини, САД су пропустиле низ других момената који су у глобалним рзмерама још озбиљнији.

Сада Москва испољава сузржаност и на све начине позива стране у конфликту у Украјини на мировни дијалог. Ипак такав став се у Кијеву види као слабност и не наилази на дужни одазив. Експерти сматрају да ће у скорије време Русија прећи на нови формат разговора са Кијевом — активније ће се реализовати хуманитарна помоћ југоистоку а питања гасних испорука могу да добију још строже услове. И тада укрјинске власти које већ почињу да нервирају чак представнике националне гарде својим неисплаћивањем плата, изаћи ће пред грађане не у оном светлу у којем излазе напорима украјинске пропаганде.

Михајил Степанов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут