Демонстранти у Доњецку блокирали колону Леонида Кучме

24-06-2014 10:13:34 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Демонстранти који су се окупили на митингу против нових украјинских власти напали су у Доњецку колону аутомобила, у којима су се налазили народни посланик Партије региона Украјине Нестор Шуфрич и други украјински председник Леонид Кучма. Демонстранти су узвикивали антикијевске пароле и пресекли пут аутомобилима политичара.

Демонстранти су аутомобилима блокирали пролазак, скандирајући Кијев срамота, Фашисти, Убице. Грађани су показивали политичарима антифаштистичке пароле, позивајући их да напусте доњецку земљу. Многи су у рукама држали фотографије погинулих за време казнене операције у Донбасу, укључујући фотогафије новинара ВГТРК Игора Корнељука и Антона Волошина.

Обезбеђење ДНР покушавало је да потисне гневне људе, како би колона напустила Октобарски трг, на коме се налази зграда Доњецке регионалне државне администрације. Два аутомобила су успела да се се удаље са Трга, међутим били су улубљени песницама и камењем.

У Доњецкој регионалној администрацији одржани су 23. јуна увече мултилатерални преговори међу представницима Украјине, самопроглашене Доњецке народне републике и Руске Федерације.

На преговорима су учествовали амбасадор РФ у Украјини Михаил Зурабов, представник актуелног шефа ОЕБС-а Хајди Таљавини, други председник Украјине Леонид Кучма, шеф друштвене организације Украјински избор Виктор Медведчук, премијер ДНР Александар Бородај, лидер покрета Југоисток Олег Царјов и представници самопроглашене Луганске народне републике.

Александар Бородај је раније изјавио за телевизијски канал Русија 24 дасе руководство Доњецке народне републике нада преласку на преговоре о мирном решењу конфликта до 27. јуна. Он је такође нагласио да су снаге самоодбране спремне да одговоре прекидом ватре на одговарајуће активности украјинске стране.

Читајте више наУкрајина из минута у минут