Порошенко се пожалио. Бајден обећао помоћ

24-06-2014 10:15:02 | | Глас Русије, фото: REUTERS//Valntyn Ogirenko/ vostok.rs |


Потпредседник САД Џозеф Бајден поново је умирио украјинског лидера Петра Порошенка да ће помоћи Украјини. Почело је тиме што се Порошенко у телефонском разговору пожалио на Москву да она наводно ништа не ради за деескалацију конфликта на југоистоку Украјине.

Џо Бајден је пажљиво саслушао украјинског председника и решио да га нахрани новим обећањима, истина, са старим зачином. Амерички потпредседник је уверио да је Русији и земљама Велике седморке припремљена нова порција санкција, после којих ће Москва тачно слушати без поговора. Овог пута главно јело био је предлог да се Русија изолује од светских иновација. Ипак Фабрика Света данас нису САД. Фабрика Света данас је Југоисточна Азија, где Русија има много савезника. Кина је на пример друга економија света. Није искључено да може да се појави солидна војно-политичка и војно-економска противтежа Западу када свако од актуалних партнера Москве подели са другима своје технолошке тајне.

Зато нова изјава Џозефа Бајдена делује некако нејасно. Посебно у контексту тога да Савет ЕУ не саветује да се уводе нове сакнције против Русије, без обзира на њихово проширење од стране САД. Политика за политику, а благостање ЕУ за европске чиновнике је ипак важније.

Читајте више наУкрајина из минута у минут