Чешки политичар: Украјина ће бити подељена

27-06-2014 10:22:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


”Земан и Клаус — близанци”, Земан — пета колона Владимира Путина у ЕУ и НАТО-у" — сличним бурним критикама шарене се чешки медији који анализирају буквално по фразама одговоре председника земље заменику генералног директора Итар-Таса Михаилу Гусману.

А у њима чешки лидер је изјавио да нема разлога за изолацију Русије, да је неопходно укинути за руске грађане визе за Чешку. И омах је почело! Између осталог, сличан град оптужби од стране опозиције већ се обрушио на премијера Суботку, министра иностраних послова Заоралека, а пре тога на министра одбране Стропницког, који су у многоме солидарни са председником. Да подсетимо да су чешки лидери изразили неслагање са плановима јачања војног присуства НАТО-а у Чешкој и у целини у Европи. Али шта је занимљиво: недавно Милош Земан је говорио тачно супротно, подстицао је НАТО да упозори Кремљ од мешања у украјинске послове на војни начин. Како да се објасни таква метаморфоза Чешке? Питање смо задали популарном политичару, бившем сенатору, сада париском адвокату Иржију Вивадилу:

- Знате, ја први пут за неколико месеци подржавам нашу руководећу тројицу — председника, премијера и министра иностраних послова. Заиста, види се промена њиховог става према Русији због ситуације у Украјини. Ја објашњавам те промене обичном чињеницом. У јавном мњењу Чешке нарастају протести против наметнутих безалтернативних оптужби русије за ”агресију” у Украјини. Нови тренд у расположењу људи формирају различите грађанске иницијативе, на пример наша платформа Пријатељи Русије и Чешке. Као оснивач, драго ми је што она стиче популарност. Једном речи да констатујем: чешко руководство заиста данас се одмереније односи према неопходности сарадње са Русијом, не тежи да подржава могуће санкције против њене економије, испољава самосталност, не желећи слепо у свему да прати ЕУ и САД. Понављам, главни узрок промена је глас народа.

Али то је необично ако се узме у обзир тоналитет штампаних и електронских медија, телевизије која од Русије прави непријатеља, подржава промене у Украјини, војну операцију на истоку. Тачније пролази ситуацији су једнострани, за шта сами прекоревају руске колеге.

Руски грађани су увек веровали својој телевизији и настављају да јој верују. А чешки гледалац је по природи скептик, у све сумња. И када му тврде из дана у дан ”агресор”, ”агресор”, он почиње да тражи алтернативне информације на интернету, у друштвеним мрежама. Ево наш сајт Пријатељи Русије у Чешкој има више од 5 хиљада посета.


Може ли Прашки Град некако да утиче на општу политику Брисела, који данас све време прети Русији санкцијама?

- Убеђен сам да је реч не само о расположењима у Чешкој. Колико знам, руководство Словачке и словачко друштво у том погледу солидарни су са нама. Радује што шефови наших влада — Богуслав Соботка и Роберт Фицо изградили су односе поверења и обојица су се изјаснили против планова могућег размештања НАТО-а на територији две земље и у Европи уопште.

Чиме ће се по вашем мишљењу завршити украјинска конфронтација?

- Украјина ће бити подељена, ја сам потпуно у то уверен. Чехословачка је имала такаво искуство. У извесном тренутку Словаци нису хтели заједничку државу са Чесима и ми смо се мирно разишли. Наравно, међу нама није било такве напетости као сада у Украјини. Тешко да после крвопролића и толиких смрти Доњецк и Луганск могу да пожеле да живе у једној држави са Кијевом. Понављам, Украјина ће се поделити. Тачка. Позовите ме за пар месеци и видећете...

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ