Кијев против Донбаса: Трибунал разматра

27-06-2014 10:29:59 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Андрей Стенин/ vostok.rs |


Фосфорне бомбе и млазну аритљерију примениле су кијевске власти против устаника Донбаса. За Порошенка и компанију то је довољно да се нађе на оптуженичкој клупи у Хагу. Али за сада Европа ћути.

То да је Кијев применио млазне уређаје за рафалску паљбу и фосфорне бомбе које УН сврставају у оружје за масовно уништење против становника и устаника Доњецке народне републике добило је мноштво потврда. О томе сведоче и изјаве очевидаца који су изашли из зоне конфликта, и многобројни видео снимци са лица места. Ради чега је кијевским властима било потребно да искористе муницију за коју им прети међународни војни трибунал? Како сматра заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитет Ломоносов Богдан Беспаљко, ове и многе друге епизоде су покушај украјинског руководства да провоцира Русију на војну интервенцију:

- Фосфорне бомбе, тешка артиљерија, примена уређаја Град и минобацача Тулипан против сопственог становништва, све то је покушај да се провоцира Русија на мешање применом оружане силе. У датој ситуацији, како прилив избеглица, тако и претерана суровост према становницима Донбаса покушај су да се изазове војна узвратна реакција РФ. То је било недовољно и на територију Русије су почела да упадају борбена возила украјинске армије, над руском територијом надлетају приликом напада украјински авиони, према неким подацима било је гађано једно насеље РФ украјинском оклопном техником.

Запад сада свом снагом покушава да натера Русију да примени силу против украјинске армије, пре свега САД, сматрају експерти. Према мишљењу руководиоца покрајинског представништва Фонда концептуалних технологија Валерија Пјакина, жариште напетости у Украјини данас је потребно Вашингтону ради управљања ситуацијом у Европи:

- Овде се води жестока конфронтација између Европе и САД. За САД је врло важно да наставе да контролишу Украјину. На рачун ње САД контролишу Европу и преносе све своје политичке и економске трошкове на Европу. Без обзира на то што је читав новчани мехур надувао Федерални резервни систем САД, амерички савезници — европљани — морају да плаћају. Европи се не допада превише да буде потрчко САД и она одавно жели да се истргне из тог положаја.

Међутим САД су претрпеле фијаско. Политичко-дипломатска стратегија Москве, чија главна црта је суздржаност у решењима и нагомилавање доказне базе, помрсила је карте америчких политтехнолога у Украјини, убеђен је Богдан Беспаљко:

- Чак уз то што Кијев покривају западни партнери, уз то што је на потпуно невероватан начин пошло за руком да се блокира резолуција која осуђује напад на руску амбасаду, дуго такво стање не може да траје. Москва је одабрала исправну тактику нагомилавања информација о злочинима војне хунте и информационом рату. У датој ситуацији када све ове информације буду објављене и почну да се тиражирају у међународној заједници, већина људи ће подржати став Русије, а не украјинског руководства.

Што се тиче кијевских власти, како сматрају експерти, њих тек чека оно најинтересантније. Узимајући у обзир њихову незавидну улогу безвољних извршилаца туђе воље, временом украјински руководиоци ће бити непотребни својим кооринаторима и бити отписани. И један од начина отписивања може да постане нови међународни трибунал.

Михајил Степанов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут