Још једна банка ухваћена у везама са Бин Ладеном

27-06-2014 12:34:58 | | Глас Русије, фото: АП/ vostok.rs |


Ни стида, ни срама. Мада о каквом сраму може бити реч када су у игри милиони и милијарде долара! Чак ако они вреде ако не милионе, онда стотине хиљада људских живота. Краљевска банка Шкотске је очигледно тако размишљала када је отворила рачуне члановима породице Бин Ладена.

А ако ова неуморна савест ипак проговори, за њу постоји одлично оправдање: то није новац само Бин Ладена! Породица није крива што има таквог рођака — главног терористу света. Остали су пристојни, поштовани људи: један од Осамине браће је шеф велике грађевинске компаније у свету Saudi Binladin Group.

А када је загустило, британска банка се правила луда: нисмо имали такве клијенте, ништа не знамо... Осећа се да ће бити истрага. И САД још једном ће одлучити да примене своје законе ван граница своје земље. Највероватније банку очекују препознатљиве америчке санкције.

Нејасно је једно: како је банка успела да избегне глобалну финансијску истрагу после 11. септембра? Тада су многи доспели у видокруг за везе са Осамом Бин Ладеном. Саудијска банка Al-Shamal, у чије оснивање је уложио Бин Ладен и где је он отворио три рачуна, сарађивала је са великим светским банкама: женевском Credit Lyonnaise, немачком Commerz Bank, ING Bank у Индонезији и Standard Bank у Јужној Африци. Такође и са три америчке банке, укључујући Citibank, American Express Bank и Arab American Bank – огромна светска финансијска мрежа која је потхрањивала тероризам. И све то без чувене гриже савести.

Друго интересантно питање: ако је Краљевској банци Шкотске полазило за руком да толико година крије тако пикантну информацију, зашто је она сада ипак откривена? И зашто су Немци ћутали тако дуго, када су папире пронашли још прошле године? Загонетка. Јасно је једно: новац заиста нема мирис. И он може да се опере од било чега, између осталог и од крви жртава међународног тероризма.

Светлана Холодонова,