Трећи енергетски пакет ризикује да остави Европу без гаса

27-06-2014 11:36:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Трећи енергетски пакет ЕУ постао је прави камен спотицања између Русије и Европе. Од тренутка усвајања документа 2009. године воде се спорови о будућности пројекта Јужни ток. Европа апелује на енергетску зависност, а Гаспром на споразуме склопљене пре изласка закона. Једини начин да се реши ситуација јесте да се нађе компромис, сматрају аналитичари.

Енергетска зависност и раздвајање улога. То су главне претпоставке Трећег енергетског пакета. Она забрањује да се поседују магистрални гасоводи, да се њима испоручује гас и продаје европљанима. Према мишљењу Европске комисије, овај закон ће повећати конкуренцију, омогућити да на тржиште изађу нови фактори и смањиће цене енергије. Европљани би хтели што боље. Али испада као и увек. На папиру либерализација делује сасвим убедљиво, ипак принципе Трећег енергетског пакета је практично немогуће реализовати, каже водећи експерт Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Рустам Танкајев.

- Схема не узима у обзир да је главни испоручилац Европе Гаспром. А овај испоручилац је вертикално интегрисана компанија. Тачније он истовремено долази до потрошача. Ситни испоручиоци нису у стању да изградње сопствене крупне гасоводне системе. Они једноставно немају за то новца ни кредитних могућности. Зато таква идеалистичка варијанта која је прописана у Трећем енергетском пакету у ствари не може да буде реализована нигде.

Експерти истичу да под таквим условима градити гасовод значи радити на своју штету. Уз то нема компанија које би могле да испуне цевовод неопходном количином гаса, говори руководилац економског департмана Института за енергетику и финансије Марсел Салихов.

- Очигледно је да осим Гаспрома то нико не може да уради. Неслагања поводом Трећег енергетског пакета, његове реализације, и искључивање Јужног тока из тих принципа, основна су неслагања између Гаспрома и Европске комисије.

Постоји начин да се заобиђе чувени закон на којем инсистирају правници руског гасног холдинга — временски. Ради се о томе да су споразуми са многим земљама Европе прек којих ће проћи Јужни ток били потписани још пре појаве Трећег енергетског пакета. Ипак многобројни преговори за сада нису донели резултате. Између осталог, искуство показује да таква варијанта развоја догађаја није искључена, сматра директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- Сви велики гасни пројекти који су били реализовани или се реализују сада у Европи, сви су добили изузетак из Трећег енергетског пакета. Његове норме су прописане тако да власник гаса не може да инвестира у систем за транспорт гаса. То треба да чини други инвеститор. А такви се не налазе, зато што је у Трећем енергетском пакету урачуната врло ниска норма рентабилности.

Ублажавање односа према Јужном току појавило се, ма како ти било чудно, хлађењем односа Гасрпома и Украјине. Схватајући да је политика политика, али на крају Европа ризикује да остане без гаса, Европска комисија је ублажила тон. Сада је Јужни ток поново постао важан за ЕУ, истина, до искључивања пројекта из Трећег енергетског пакета за сада ствар није дошла. Али спремност Европске комисије да настави преговоре о Јужном току знак је да ће пре или касније Европа бити спремна на уступке, а то ће омогућити странама да нађу компромис, уверени су експерти.

Татјана Голованова,