У Русији почела доставка пица ваздушним путем

27-06-2014 03:13:00 | | Глас Русије, фото: computerra.ru/101471/dostavka-pitstsyi-dr |


У главном граду Републике Коми – Сиктивкару једна од пицерија је одлучила да пређе на нови метод сервиса. Пицу испоручују малим беспилотним хеликоптером. Он се не плаши саобраћајне гужве на путевима.

Идеја се налази и у реклами индијске пицерије Francesco’s у Мумбаију. У Русији она је већ претворена у стварност, каже власник пицерије "Додо Пица" Федор Овчиников.

Момци су измислили механизам којим се пица спушта са висине од 30 метара.Брза испорука - је врло брза.

Лет беспилотника прати оператер. Испорука пица вазушним путем изгледа овако: Клијент заказује телефоном или преко интернета. Чим је пица припремљена и послата хеликоптером, менаџер обавештава клијента да изађе на улицу и узме налог.

Да се купац може разликовати од пролазника помаже монтирана на летелици видео камера, која предаје оператеру слику у реалном времену. Када купац изађе на улицу, оператер ће га видети на камери и позвати телефоном. Тек тада ће хеликоптер спустити пицу клијенту. Ово задовољство кошта мало више од 10 долара. Плаћање хране и пића, испоручених ваздушним путем, врши се помоћу банковних картица.

Руководство "Додо Пица" озбиљно размишља да уведе сличне доставке у свих 15 градова у Русији, где се налазе њихове филијале:

- Ми смо први у свету извели такву комерцијалну доставку пица. Ово није само ПР кампања.Ово је заиста доставка, за коју су људи платили, а наш летећи робот им испоручио пицу.

Беспилотна летелица може превозити терет до 5 кг, брзином од 40 километара на сат. Дизајнирала ју је руска компанија Copter Express.

Станислав Каљакин,