Посланица Европског парламента: Европљани сумњају у изгледе за улазак Украјине у ЕУ

29-06-2014 10:24:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Европској унији многи су врло скептични према могућем уласку Украјине у редове организације, изјавила је чланица Европског парламента из Летоније Татјана Жданок. Према њеним речима Украјинци нису добро информисани о томе шта собом носи потписивање договора о асоцијацији са ЕУ.

Многи Европљани сумњају у способност кијевске владе да управља земљом и обезбеди демократски поредак. Зато су Европљани изузетно сумњичави и сматрају да би могло да се догоди да Украјине не испуни Копенхагенске критеријуме, који су неопходни за улазак у ЕУ, рекла је европска посланица у ексклузивном разговору за телевизијски канал RT.

Она је, такође, нагласила да програм партнерства у Иточној Европи не треба да доведе до „нове гвоздене завесе“ од Балтичког до Црног и Каспијског мора. „Сада, у светлу најновијих догађаја у Украјини, јасно је да положај украјинског народа (у погледу односа према ЕУ прим. RT) уопште није онакав, како је рекао председник Порошенко“, нагласила је Татјана Жданок.

По њеним речима украјинско друштво није добро информисано о томе, какве последице по националну економију носи потписивање договора о асоцијацији са ЕУ. „Летонија је врло добро упозната са тим последицама, ми смо у потпуности изгубили нашу економску независност“, изјавила је Жданок тим поводом.

У Бриселу је 27. јуна украјински председник Петар Порошенко потписао економски део споразума о асоцијацији са Европском унијом.

Међу циљевима споразума о асоцијацији Украјине са ЕУ споменути су постепено зближавање Украјине и ЕУ на бази заједничких вредности, продубљивање економских и трговинских односа, јачање сарадње у области правосуђа, слободе и безбедности, наглашава агенција РИА Новости.

У документима је посебна пажња посвећена одредби о зони слободне трговине Украјина-ЕУ, која треба да обезбеди постепену интеграцију украјинске економије у оквиру интерног тржишта ЕУ.

Договор има укупно више од хиљаду страница и садржи преамбуле, седам делова, 43 прилога и три протокола. Приоритет су економски аспекти споразума.

Треба нагласити да се овде још увек не ради о уласку земље у Евопску унију. Да би документи ступили на снагу потребно је да прођу процес ратификације у парламетнима свих држава потписница. Раније је био потписан политички део споразума о асоцијацији.

Читајте више наУкрајина из минута у минут