Forbes: После потписивања споразума са ЕУ борба за Украјину тек почела

29-06-2014 12:14:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Украјина је потписала споразум о адоцијацији са ЕУ, међутим, то не значи да се земља налази на европском путу, наводи се у чланку који је објавио часопис Форбс. Кијеву ће бити тешко да спроведе услове споразума, осим тога, договор неће моћи да реши не економске, ни социјалне, ни политичке проблеме Украјине, уверен је аутор чланка.

Дуго очекивано потписивање споразума о асоцијацији са ЕУ не значи да се Украјина налази на европском путу, наводи у ауторском тексту Марка Адоманиса, преноси ИноТВ.

Споразум не може да реши ни економске, ни социјалне, ни политичке проблеме у земљи. По мишљењу новинара, у Украјини ће бити тешко испунити многе услове споразума. Борба Европе за Украјину тек је почела, сматра аутор чланка.

Петар Порошенко, као што је и обећао потписао је споразум о асоцијацији са Евроском унијом, споразум, који је требало да потпише Виктор Јанукович у новембру прошле године, подсећа коментатор. Због одбијања бившег председника Украјине да потпише документ почели су масовни протести, који су се завршили његовим обарањем са власти.

Говорећи о кретању Украјине у правцу Европе, аутор чланка цитира Винстона Черчила о „крају почетка“. Та борба, која је за непуних годину дана појела украјинску политику, и током које је било убијено на десетине невиних људи и збачен председник, завршена је, споразум о асоцијацији је потписан, наглашава Адоманис

Сада се поставља питање „шта ће се после бити“. Нажалост услови споразума о асоцијацији тешко ће бити спроведени. Уосталом споразум је ипак само лист папира, пише Марк Адоманис. Његово потписивање неће решити све озбиљне економске, социјалне и политичке проблеме у Украјини, неће однети трговинска ограничења и и неће донети европске производе на полице украјинских супер-маркета.

Као пример амерички часопис наводи услове споразума, по којима Укррајина мора да одустане од субвенција на гас. Теоретски то није тешко. Али постоји разлог, због кога су прве две деценије независности Украјине те субвенције постојале, оне су ванредно популарне код олигарха, који контролишу тешку индустрију у Украјини, наводи се у тексту. Могуће да ће Порошенко успети да добије оно што његовом претходнику није успевало. Али та борба носи огромне политичке ризике и лако је снизити јој рејтинг, сматра аутор.

Споразум о асоцијацији је увек називан „цивилизованим избором“, захваљујући коме Украјина може да се приближи ЕУ. То је велика грешка, сматра новинар. У ствари споразум о асоцијацији нема ничег заједничког са културом и историјом, већ се заснива на либерализацији економије. Не постоји „европски“ начин да се укину субвенције на гас или „цивилизовани“ начин да се смање пензије.

Ови кораци се или примењују, или не. Узимајући у обзир, то што либерализација економије није много популарна у Украјини, а Украјинци и даље изражавају изузетно леве економске погледе, борба за увођење слободне трговине биће „дуга и непријатна“, сматра коментатор.

Другим речима, борба за то да се Украјина учини делом Европе, није завршена она је тек почела, закључио је Адоманис.

Читајте више наУкрајина из минута у минут