ЕУ ће наставити да подржава европски пут Србије

30-06-2014 06:46:16 | | Глас Русије, фото: AP/Geert Vanden Wijngaert/ vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо констатовали су да је улазак Србије у Европску унију од обостраног интереса, али су истакли да Србија мора да спроведе још много реформи.

"Мислим да није на мени да вам говорим о тешкоћама, али процес придруживања је свеобухватан пројекат који налаже напредак у многим областима, а прво у оним најважнијим, као што су право, владавина закона и борба против корупције", рекао је Барозо на заједничкој конференцији за новинаре с Вучићем у Палати Србија.

Вучић је рекао да му је Барозо показао извештај о оствареном напретку Србије у којем су зеленом бојом обележени сектори у којима је Србија највише постигла, жутом тамо где постоје проблеми, а црвеном тамо где уопште није у складу са европским вредностима.

"У овом извештају има пет црвених области, а једна је посебно црвена, то је животна средина, где ништа није у складу с ЕУ", рекао је Вучић и додао да мисли да ће током преговора Србија имати ипак више проблема с неким "жуто обојеним областима".

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је у разговору са председником Европске комисије Жозе Мануел Барозом констатовано да проценат неслагања ставова Србије и ЕУ о неким светским дешавањима износи око 50 одсто.

Председник је на заједничкој конференцији за новинаре поновио да је објаснио Барозу позицију Србије о свакој конкретној тачки неслагања, чак и тамо где постоји споразум о заједничкој политици.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, после посете Београду, долази данас у Тирану где ће се, како се очекује, састати са највишим албанским званичницима.