Чепурин: Улазак Србије у ЕУ неће утицати на пријатељске односе са Русијом

30-06-2014 06:49:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Улазак Србије у Европску унију неће утицати на пријатељске односе те земље с Русијом, изјавио је у понедељак амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

"Београд не види противречност напора за уласком у ЕУ и жеље да развија традиционално пријатељске односе с Русијом", рекао је Чепурин Итар-тасу, додајући да су "Срби категорички против тезе 'или-или' и да је то 'исправно'".

Према речима Чепурина, термин "окренутост политике Србије према Бриселу тешко да је коректан".

"Србија већ другу деценију без обзира на смену руководства као свој спољнополитички приоритет опредељује улазак у ЕУ. Београд сада води преговоре и рачуна да ће ући у ЕУ 2020. Али, он истовремено наглашава жељу, а сада наглашава још јаче, да жели да очува и развија добре односе са својим историјским пријатељем, братском Русијом", рекао је Чепурин.

Руски амбасадор је додао да је теза "никада против Русије" невероватно популарна у србском друштву.

"За разлику од низа својих суседа у региону, Србија је јасно рекла да неће уводити никакве санкције Русији. То су рекли и србски лидери - Томислав Николић и Александар Вучић. Србија је у тешком тренутку показала да је прави пријатељ Русије. Она при том одбија да игра против својих економских интереса", рекао је Чепурин.