Енергетска експанзија Русије: Америка, Африка, Исток

01-07-2014 09:40:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија се с правом може сматрати светском енергетском државом. То признаје већина експерата. Земља има највеће залихе енергената. Русија има напредне технологије и велико искуство у вађењу и преради тих залиха. Она је и даље спремна да учествује у заједничким пројектима у Латинској Америци, Северној Африци, на Блиском и Средњем Истоку.

Тржишта Латинске Америке, Северне Африке, Блиског и Средњег Истока расту великим темпом. Важно је да не би Русија изгубила време, те заузела у тим регионима чврсте положаје.

Северна Африка... У том региону је практично у свим земљама нешто компликује ситуацију, - каже шеф сектора енергетских тржишта Института енергетике и финансија Николај Иванов.

- То су ситуације, свака од којих тражи посебно разматрање. Оне су различите, мада су то земље-суседи. Например, Египат, који је био познати извозник, чак у Америку, данас гради терминал за пријем компримираног гаса. За развој сопствене економије немају довољно ресурса. Ситуације се брзо мењају. Компаније, које су се повољно осећале у Либији, данас преживљавају тешка времена. Иста је ситуација и у Ираку. Латинска Америка је иначе други свет.

Међутим, управо у Латинској Америци је успело наћи заједнички језик са потенциалним партнерима Роснефта. Компанија је закључила споразуме за вађење сировине, испоруке нафтних деривата, куповину бродова и опреме. Компаниа Роснефт је закључила крупне уговоре с венесуелским компанијама у реализацији пројеката вађења енергената. То је један од примера учвршћења сарадње не само с Европом и Азијом, већ и са земљама тог региона. Према подацима Роснефта, Боливија према залихама природног гаса заузима треће место у Латинској Америци после Венесуеле и Тринидада и Тобагоа. Са своје стране, Гаспром је потписао уговор за 40 година за разраду боливијских налазишта са залихама око 300 млрд кубика, а то је поред венесуелских споразума. Гасни холдинг има споразуме за испоруке компримираног природног гаса у Аргентину. Проучава се могућност учешћа у новим пројектима у Венесуели и Перуу.

Иначе, истиче руководилац аналитичке управе Фонда националне енергетске безбедности Александар Пасечник, данас су за руске компаније такви региони као што су Латинска Америка, Северна Африка, Блиски и Средњи Исток у већој мери планови за будућност.

- То је све прилог за генерални источни правац развоја. Мисли се на испоруке гаса и нафте у Кину, њихове перспективе. Нафту Русија већ испоручује. Кооперација расте. Што се тиче гаса... Како је познато, недавни дугорочни уговор с CNPC такође омогућује да се говори да ће Русија, у складу са дугорочном стратегијом, ићи путем диверзификације и постизања паритета у продајама гаса на Исток и у Европу 50:50. У Гаспрому сматрају да је тај ниво могуће постићи већ у току наредних 7 до 8 година.

Дакле, без обзира на обазриве прогнозе експерата, руске компаније имају оптимистичко расположење за развој потенцијалних проеката у будућности у Латинској Америци, Северној Африци, на Блиском и Средњем Истоку.