Планови Русије за изградњу НЕ у иностранству

01-07-2014 10:35:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је признати лидер по броју изградње нуклеарних електрана у иностранству. Њој припада 16% светског тржишта услуга у овој области. Страна потражња на руске технологије и квалификоване стручњаке премашују понуду. Вишегодишње искуство и ефикасне понуде – два су кључна фактора, који обезбеђују Русији статус ван конкуренције, сматрају експерти.

За протекле три године из иностранства је наручено двоструко више руских нуклеарних електрана. Почетком 2014. године код „Росатома“ је наручено ових електрана на 98 милијарди долара. Сада је компанија спремна да изгради 20 нових енергетских блокова по целом свету. Најновије технологије и огромно искуство обезбеђују Русији водеће место на овом тржишту услуга, - износи своје уверење директор службе за комуникације државне корпорације „Росатом“ Сергеј Новиков.

- Ми нудимо блокове који постоје, изграђени су и налазе се у експлоатацији. Најновији су у Кини, на Тианванској нуклеарној електрани. То су блокови генерације „три плус“, који одговарају свим савременим стандардима безбедности. Кинески надзор за НЕ прогласио је ову електрану најбезбеднијом од свих постојећих у земљу. Према експлоатационим карактеристикама она спада међу најбоље у свету. Ми не продајемо својим партнерима блок, који је у пројекту или који се налази у фази изградње, него већ постојећу разрађену технологију.

Приликом изградње НЕ посебну пажњу руски стручњаци пружају безбедности. Оператор енергоблока увек мора бити спреман за све ванредне ситуације и да зна, колико има времена на располагању за враћање система у нормално стање. Оштрији стандарди безбедности били су уведени након хаварије на Фукушими. На руским нуклеарним електранама слична ситуација је искључена, истиче заменик директора „Росенергоатома“ Владимир Асмолов.

- Данашњи руски пројекти – уколико узмемо хаварију, која је била на Фукушими – омогућавају контролисање хаварије током 72 сата. Уколико узмемо потпуни сценарио Фукушиме, онда руска електрана може да ради аутономно око месец дана. Тога су свесни и у Русији, али и у земљама, које тек започињу атомску енергетику. Наша изграђена постројења не приказују ове карактеристике „на папиру“, него на делу. Постоји веома озбиљна научна база, која све то потврђује.

Страни партнери су већ одавно увидели предност руских нуклеарних електрана. „Географија“ сарадње запањује. Споразуми о изградњи атомских енергетских блокова склопљени су са Мађарском, Бангладеш, Кином, Вијетнамом, Финском, Казахстаном, Белорусијом. На реду су трећи и четврти блокови у Индији. Две нове НЕ биће изграђене у иранској провинцији Бушер и једна у Јордану. Притом руски стручњаци нису ангажовани само на изградњи, него и у бизнис процесима. За земље које тек почињу освајање атомске енергетике то је од посебног значаја, сматра директор службе за комуникације Државне корпорације „Росатом“ Сергеј Новиков.

- Уколико ове земље граде своју прву нуклеарну електрану, на пример као Турска, Бангладеш, Вијетнам – ми обезбеђујемо припрему кадрова. Помажемо у стварању и консултацијама приликом формирања новог законодавства које регулише коришћење атомске енергије, помажемо у формирању надзорних органа.

Осим изградње класичих НЕ, руски стручњаци разрађују јединствене пројекте пловећих нуклеарних електрана. Овај тип НЕ не захтева велики сервис, потпуно су енергетски аутономне и намењене су за производњу енергије у удаљеним крајевима земље, као Арктик и Камчатка. Прва у свету пловећа нуклеарна електрана „Академик Ломоносов“ већ је изграђена. Планира се изградња десетак аналогних електрана.

Александра Дибижева,