Бретон-Вудски систем и светска економија

30-11--0001 12:00:00 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Бретон-Вудски финансијски систем, где је главна валута амерички долар, добила је свој назив у част истоимене конференције. У јулу 1944. године, у суштини, била је донета значајна одлука која је у потпуности изменила развој читаве међународне економије.

Тада је био потписан споразум који је постао основа савременог кредитно-новчаног система. Тада је такво економско уређење света било ефикасно, мада у новим реалијама долар смењују и друге валуте, истиче управљачки директор групе компанија АЛОР Сергеј Хестанов:

- Смисао Бретон-Вудског система био је у томе што је он омогућавао да се стабилизију курсеви основних валута земаља-потписница, да се вежу за амерички долар. А долар је у то време био везан за злато. У условима формирања овог система, када је већи део земаља Европе лежао у рушевинама после Другог светског рата, он је одиграо велику позитивну улогу у обнови послератне Европе. И у целини, у развоју Европе до стагфлације 70-их година.

70-их година десило се обезвређивање долара, што је довело до кризе система фиксираних курсева и ерозије Бретон-Вудског система. Нови принципи валутног регулисања усаглашени 1976. године, названи су Јамајским валутним системом. Његов смисао се састоји у постепеном преласку на систем пловећих курсева, потпуно одступање од златног стандарда приликом очувања улоге фонда ликвидних актива помоћу злата. Директор Департмана за стратешку анализу ФБК Игор Николајев сматра да је тада систем једноставно застарео:

- Земље су одустале од златног стандарда у подршци валуте. То је одговарало реалијама новог типа. А временом се испоставило да чак овај систем захтева усавршавање, он еволуционира. И долар више није тако јак у односу на друге валуте.

У то време активно су почеле да се развијају међународне финансијске институције које су пружале зајмове у америчкој валути. Важну улогу у систему заузео је Међународни монетарни фонд. Реалије 2000-их година су показале: долар више не може да буде једна међународна валута и на том пиједесталу појавиле су се друге. Према мишљењу управљачког директора групе компанија АЛОР Сергеја Хестанова,

- Тренутно је улога долара помало нижа, него што је била пре две-три деценије. Делимично је то везано за излазак такве валуте као што је евро на међународну сцену. Поред тога, осетно је ојачала кинеска економија. По оценама многих економиста, она се приближила економији САД. Очигледно да ће ова два конкурента извршити осетан утицај на улогу амеирчког долара. Несумњиво да ће долар још дуго очувати водеће позиције, али њега ће сустизати ове две валуте.

Ничим осигуран долар и приближавање других економија нивоу развија америчког финансијског система подстакли су многе земље да пређу на робноновчане односе према другим националним валутама. У њима се, на пример, врше многе операције у Латинској Америци. Активно коришћење јуана подстиче Кина. Многе операције на територији Царинског савеза и бивешег СССР се врше у рубљама. Такви обрачуни су ефикаснији, а земље осетно штеде на трасакцијама.

Татјана Голованова,