Срећан Видовдан и теби, стидљива Европо

01-07-2014 12:13:25 | | Глас Русије, фото: sr.wikipedia.org/ vostok.rs |


„Срећан вам Видован, браћо Срби,“ биле су последње речи Слободана Милошевића пре одласка у Хашко судилиште одакле се више није вратио. Међутим, поставља се питање - колико је Србима данас, и то поготово онима на Космету, заиста срећан овај најновији Видовдан, којим се обележава дан када је пре седам векова Србија жртвовала своју елиту у покушају да одбрани не само себе, него и читаву тадашњу Европу од најезде страних освајача?

Звона са европских цркава, која су након косовске битке 1389. године звонила у част србског супротстављања продору из Азије, данас су остала нема, исто као и европски медији и политичари, на све оно што се сада дешава верским објектима и остацима прогнаног народа са тих простора. А само у последње време се десило више инцидената који скрећу пажњу на себе својом бизарношћу. На пример, у приштинској православној цркви Христа Спаса чију изградњу је започео Патријарх Павле, а која је била заустављена због бомбардовања Србије, недавно је снимљен скаредни музички спот са елементима сатанизма, у коме голишава албанска певачица и чланови њене групе певају психоделичну песму и исписују поруке на својим голим телима, а једна од њих на енглеском језику гласи „Не буди стидљив“.

Иначе, Епархија рашко-призренска је скрнављење тог православног храма у свом званичном саопштењу оценила са речима да - „нажалост, и овај најновији инцидент са снимањем музичког спота у крајње демонизованој и богохулној кореографији показује у каквом жалосном стању се налази та православна црква која је посебно последњих месеци на удару појединих албанских политичара и медија који отворено позивају на њено рушење“, каже се у саопштењу из епархије. Подсетимо, при том се мислило на намеру приштинских власти да је сруше, и да на тај начин доврше оно што није успело екстремистима у ранијим покушајима, када су је већ неколико пута минирали и палили.

Па ипак, чини се да је био узалудан апел Српске Православне Цркве који је био упућен пре свега међународним званичницима, у кому су скренули пажњу Европи да локалне албанске власти и КФОР не обезбеђују србски храм, због чега се он користи као јавни тоалет и по речима Епархије Рашко-призренске - „представља симбол трагичног стања верских и људских права на Косову и Метохији“. Међутим, европски званичници се ипак нису огласили поводом најновијег скрнављења православног храма, као ни много пута до сада, што упућује на закључак да им се Србска Црква можда обратила на погрешан и њима неразумљив начин.

Наиме, можда би било сврсисходније да се и владика рашко-призренски, уместо апела на србском језику, бриселским званичницима обратио на исти начин као и статисти из поменутог богохулног спота, где је један од њих на грудима исписао речи „Don't be shy“, што значи „Не буди стидљив“. Другим речима, можда је и србски владика требао упутити поруку Бриселу која гласи - „Не будите стидљиви да осудите угрожавање верских и људских права на Косову и Метохији“. Или „Don't be shy, Europe“.

Ратко Паић,